Νέα σημαντική μείωση του ιταλικού ΑΕΠ

14:56 15/5/2013 - Πηγή: TNSite
Κατά 2,3% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Ιταλίας το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας Istat.

Πρόκειται για την έβδομη συνεχή μείωση του ΑΕΠ, «κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ από όταν που δημοσιοποιούνται σχετικά οικονομικά στοιχεία, δηλαδή από το πρώτο τρίμηνο του 1990», επισήμανε το Istat.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ιταλικού ινστιτούτου στατιστικής, μέχρι

το τέλος του 2013 η μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος θα φτάσει συνολικά το 1,5% Οι στατιστικές προβολές που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση της Ρώμης περιορίζουν την πτώση αυτή στο 1,3%.

«Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες και μεγαλύτερης διάρκειας περιόδους ύφεσης που έζησε ποτέ η χώρα μας. Η μείωση του ΑΕΠ, κατά τις προβλέψεις μας, θα φτάσει το 1,7% φέτος», ανέφερε η εμπορική ένωση Confcommercio.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Confcommercio, από το 2007 -λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση- η Ιταλία έχασε συνολικά το 9% του εθνικού της πλούτου.

Σχολιαστές λένε ότι οι ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης βασίζονται στην καταβολή ενός μεγαλύτερου μέρους των χρεών του δημοσίου προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η διαδικασία αυτή, όμως, δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την διατήρηση του λόγου ελλείμματος προς ΑΕΠ κάτω από το 3%. Κάτι που σημαίνει ότι η καταβολή των οφειλών του δημοσίου θα συνεχίσει να τελεί υπό διαρκή στενή παρακολούθηση και μπορεί ακόμη και να «παγώσει» οποιαδήποτε στιγμή, αν διαπιστωθεί αθέτηση των δεσμεύσεων της Ιταλίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα