Νέα διπλωματική κόντρα Αργεντινής-Βρετανίας για τα νησιά Φώκλαντ

14:35 29/11/2013 - Πηγή: TNSite

Νέα μίνι-διένεξη αυτή τη φορά με διπλωματικά μέσα είχαν χθες η Αργεντινή και Η Βρετανία σχετικά με τα νησιά Φώκλαντ. Το Μπουένος Άιρες ψήφισε νόμο που θεσπίζει ποινικές κυρώσεις για την παράνομη εξερεύνηση των υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας της Αργεντινής στο Λονδίνο "Η νομοθεσία προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι 15 χρόνια, πρόστιμα που ισοδυναμούν με την αξία 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου,

την απαγόρευση σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να λειτουργούν στην Αργεντινή, καθώς και την κατάσχεση του εξοπλισμού όπως και των υδρογονανθράκων που θα έχουν παράνομα εξαχθεί».

Το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν άργησε να απαντήσει: "Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ανεπιφύλακτα το δικαίωμα των νησιών Φώκλαντ να αναπτύξουν τους φυσικούς τους πόρους για το δικό τους οικονομικό όφελος. Το εσωτερικό δίκαιο της Αργεντινής δεν εφαρμόζεται στα νησιά Φώκλαντ ή στη νότια Γεωργία και στα νότια νησιά Σάντουιτς, που είναι υπερπόντια εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου". Το Φόρεϊν Όφις αναφέρει επίσης ότι οι δραστηριότητες για τους υδρογονάνθρακες από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην υφαλοκρηπίδα των νησιών ρυθμίζονται από τη νομοθεσία της κυβέρνησης των νησιών Φώκλαντ και σύμφωνα με τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως γράφουν τα Νέα, η πρεσβεία της Αργεντινής είχε ήδη στείλει περισσότερες από 200 επιστολές σε εταιρείες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα προειδοποιώντας τους ότι είναι υπεύθυνοι για τις διοικητικές, αστικές και ποινικές ευθύνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα