Μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν

09:29 11/7/2013 - Πηγή: TNSite
Πληροφορίες για μυστικές υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, που βρίσκονται υπό κατασκευή, έδωσε στη δημοσιότητα η εξόριστη αντιπολιτευτική οργάνωση του Ιράν «Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν», χωρίς να διευκρινίζει τι είδους πυρηνικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να υλοποιηθούν εκεί.

Το 2002 η ίδια οργάνωση δημοσιοποίησε πληροφορίες για τη μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου στη Natanz αλλά και για μια άλλη μονάδα βαρέως ύδατος στην περιοχή Arak.

Ωστόσο αναλυτές λένε πως η οργάνωση έχει ξεκάθαρη πολιτική ατζέντα.

Το 2010 είχε

ανακοινώσει πως είχε αποδείξεις για μια άλλη πυρηνική μονάδα δυτικά της Τεχεράνης, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως γνώριζαν για την εγκατάσταση αυτή από χρόνια και δεν είχαν λόγο να πιστέψουν πως η χρήση της ήταν για πυρηνικούς σκοπούς.

Το Ιράν λέει πως το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι εντελώς ειρηνικό και απορρίπτει κατηγορίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ ότι επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Ωστόσο η άρνησή του να περιορίσει τις πυρηνικές δραστηριότητές του και το γεγονός ότι δεν προσφέρει πλήρη πρόσβαση στην αρμόδια για τα πυρηνικά υπηρεσία του ΟΗΕ έχουν προκαλέσει σκληρές δυτικές κυρώσεις ενώ το Ισραήλ έχει απειλήσει με προληπτικά στρατιωτικά πλήγματα.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα