Μητρόπουλος για ΣΔΟΕ: Φορολογήθηκα όταν έφερα χρήματα από το εξωτερικό και καλούμαι να πληρώσω ξανά

12:08 15/10/2013 - Πηγή: TNSite

Στη χθεσινή ανακοίνωση του ΣΔΟΕ για τους ελεγχόμενους καλλιτέχνες, δικηγόρους και γιατρούς, υπογραμμίστηκε η περίπτωση ενός νομικού ο οποίος εμφανιζόταν να μην έχει κόψει απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, ο εν λόγω δικηγόρος είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Αλέξης Μητρόπουλος, με ανακοίνωση του αλλά και με

παρέμβαση του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, τονίζει ότι πρόκειται για μια υπόθεση που "εκκρεμεί επειδή απαγορεύεται να φορολογηθούν κεφάλαια που επαναπατρίζονται. Αν αρχίσει η κυβέρνηση να φορολογεί επαναπατρισμένα κεφάλαια θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και τότε θα ανοίξουν άλλες ιστορίες... Για το θέμα είναι ενήμερος και ο γενικός γραμματέας ο κ. Θεοχάρης και ο υπουργός ο κ. Αθανασίου".

Τα παραπάνω δήλωσε στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή".

"Είναι μια υπόθεση του 1999 αν ανατρέξετε στα φορολογικά, είναι παραγεγραμμένη, και αφορά χρήματα που επαναπατρίστηκαν, φορολογήθηκαν δυο φορές, δηλώθηκαν στη δήλωσή μου το 2005 και επεστράφησαν σε τρίτους. Τα έδωσα σε άλλους συναδέλφους μου λόγω μίας δικαστικής διένεξης", είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Αλέξης Μητρόπουλος σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, δήλωσε "απογοητευμένος επειδή το ΣΔΟΕ δεν υιοθέτησε τους ισχυρισμούς του" και ανέφερε πως "είναι ο μοναδικός Έλληνας που έφερε χρήματα από το εξωτερικό κάνοντας χρήση του νόμου Αλογοσκούφη, ο οποίος ενώ φορολογήθηκε όταν έφερε τα χρήματα, καλείται τώρα να πληρώσει ξανά".

Ο Αλέξης Μητρόπουλος φέρεται να εξήγησε στην εφημερίδα πως δεν κράτησε τα χρήματα αλλά "τα έδωσε σε συναδέλφους του" και προανήγγειλε πως θα απευθυνθεί στο υπουργείο Οικονομικών και θα ζητήσει να γνωστοποιήσει στη Βουλή πόσοι άλλοι κεφαλαιούχοι που επαναπάτρισαν τα χρήματά τους με το νόμο Αλογοσκούφη, καλούνται να φορολογηθούν εκ νέου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το πρόστιμο βρίσκεται στη ΔΟΥ στα Εξάρχεια και δεν έχει βεβαιωθεί ακόμη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

"Είναι αληθές ότι η Δ’ ΔΟΥ Αθήνας, μετά από έκθεση του ΣΔΟΕ, παρανόμως μου επέβαλε πρόστιμο για δικηγορική αμοιβή που:

α)εισέπραξε το γραφείο μου το έτος 1999 στο εξωτερικό,

β)εισήχθη στην Ελλάδα και φορολογήθηκε με το άρθρο 38 του ν. 3259/2004 (επαναπατρισμός κεφαλαίων εξωτερικού),

γ)δηλώθηκε στη φορολογική μου δήλωση το έτος εισαγωγής (2005) και

δ)αποδόθηκε σε τρίτους σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων.

Με απόφασή της η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών (Δ12Α/1115972/ΕΞ.2013/18-7-2013) για την ίδια υπόθεση αποφάνθηκε ότι απαγορεύεται η εκ νέου φορολόγηση του ως άνω ποσού, όπως συνέβη και με όλους τους συμπατριώτες μας, που κατά καιρούς επαναπάτρισαν κεφάλαια από το εξωτερικό.

Η υπόθεση, ως εκ τούτου, εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 70Α ν. 2238/1994.Θέτω στη διάθεση της ελληνικής κοινής γνώμης όλα τα σχετικά έγγραφα".

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα