Μήνυμα Δένδια σε Ευρωπαίους: Όχι στο Δουβλίνο ΙΙ χωρίς αλλαγές - Ανάγκη καταμερισμού των παράνομων μεταναστών

12:29 20/6/2013 - Πηγή: TNSite

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με Τα Νέα, έθεσε στην Επιτροπή το ζήτημα της θεσμοθέτησης όρου επανεισδοχής και καταμερισμού των παράνομων μεταναστών (relocation key) σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κριτήρια όπως η έκταση, ο πληθυσμός και το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της καθεμίας.

Παρουσιάζοντας το αναθεωρημένο πρόγραμμα δράσης της Ελλάδας για το άσυλο και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών επισήμανε ότι η Ελλάδα "είναι μια χώρα 10 εκατ. ανθρώπων. Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε 500-600 χιλιάδες παράνομους μετανάστες.

Όπως η Γερμανία δεν θα μπορούσε να απορροφήσει 10 εκατ. παράνομους μετανάστες. Χρειαζόμαστε την Ευρώπη. Πρέπει να δει το πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσει τη συζήτηση για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό", επισήμανε.

Έθεσε ακόμα και το ζήτημα της χρηματοδότησης του προγράμματος αντιμετώπισης των μεταναστευτικών κυμάτων.

"Το συνολικό κόστος του νέου σχεδίου ανά έτος είναι περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, 250 εκατομμύρια ευρώ, για την ακρίβεια 247 εκατομμύρια ευρώ, τα δίνει ο ελληνικός προϋπολογισμός. Η ευρωπαϊκή συνεισφορά είναι 178 εκατομμύρια ευρώ.

Είμαστε ευγνώμονες, αλλά είναι λιγότερα από αυτά που δίνει ο ελληνικός προϋπολογισμός για τη λαθρομετανάστευση, αυτή τη στιγμή που έχουμε τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, τις μεγαλύτερες στην ελληνική Ιστορία", υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε παράλληλα και στα προβλήματα του επαναπατρισμού/ επαναπροώθησης λόγω της μη συνεργασίας των χωρών προέλευσης. "Χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Αλγερία και το Μαρόκο δεν συνεργάζονται μαζί μας για τον επαναπατρισμό", επισήμανε.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό για τον έλεγχο των συνόρων, αναφερόμενος στα προβλήματα που παρουσιάζονται πλέον στο Αιγαίο. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η Αστυνομία βρίσκεται στη διαδικασία στελέχωσης δύο κινητών μονάδων ελέγχου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αντιμετώπισης των μεταναστευτικών κυμάτων αναμένεται να λειτουργήσουν πέντε προαναχωρησιακά κέντρα στην Αθήνα και την Πελοπόννησο και τρία στη Βόρεια Ελλάδα χωρητικότητας 5.000 θέσεων: πρόκειται για κέντρα στα οποία θα κρατούνται οι υπό απέλαση παράνομοι μετανάστες.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα