«Μια πολύ σοβαρή ανωμαλία» προέκυψε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS, λέει Ρώσος αξιωματούχος

23:06 12/8/2013 - Πηγή: TNSite

Ρώσοι και Αμερικανοί ειδικοί θα έχουν διαβουλεύσεις σχετικά με τη διαρροή αμμωνίας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), η οποία αποτελεί «μια πολύ σοβαρή ανωμαλία», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ρωσικού τμήματος του ISS, Βλαντίμιρ Σολόβιεφ.

«Έχουν πράγματι μια σοβαρή, πολύ σοβαρή ανωμαλία», δήλωσε ο Σολόβιεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA), η οποία είχε ανακοινώσει νωρίτερα τον εντοπισμό μιας διαρροής αμμωνίας, είχε εντούτοις υπογραμμίσει πως αυτή δεν δημιουργεί κανένα κίνδυνο για τους αστροναύτες ούτε για το σταθμό. «Σήμερα θα μελετήσουμε» το ενδεχόμενο να βγει το πλήρωμα στο διάστημα για να εντοπίσει την πηγή της διαρροής, δήλωσε ο Σολόβιεφ διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση. «Γενικά δεν είμαστε αντίθετοι σ' αυτό», δήλωσε.

Εικόνες που εστάλησαν από το πλήρωμα επιβεβαίωσαν τη διαρροή από ένα από τα συστήματα ψύξης, το οποίο είχε ήδη παρουσιάσει βλάβη την 1η Νοέμβρη 2012. Η αμμωνία χρησιμοποιείται για την ψύξη των κυκλωμάτων από τα οποία περνάει ο ηλεκτρισμός που παράγεται από τους ηλιακούς συλλέκτες.

Ένας άλλος αξιωματούχος του ρωσικού διαστημικού τομέα υποβάθμισε πάντως τη σοβαρότητα του επεισοδίου.

Το πλήρωμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Σταθμό αριθμεί έξι άτομα: τους Ρώσους Ρόμαν Ρομανένκο, Πάβελ Βινογκράντοφ και Αλεξάντρ Μισούρκιν, τους Αμερικανούς Τομ Μάσμπερν και Κρις Κάσιντι, καθώς και τον Καναδέζο Κρις Χάντφιλντ, τον διοικητή της αποστολής.

Keywords
Τυχαία Θέματα