Μετά την ψήφιση, κληρώνει για το κούρεμα

14:09 23/3/2013 - Πηγή: TNSite

Ώρες αγωνίας εκτιλίσσονται στην Κύπρο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του 24h.com.cy, στη σύσκεψη που διεξάγεται στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην Κύπρο γίνονται προσπάθειες να πειστεί η τρόικα και κατ' επέκτασιν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

ότι δε χρειάζεται αναδιάρθωση της Τράπεζας Κύπρου.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια παίζει η επιχειρηματολογία του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος, γι' αυτό το λόγο μετέβη στη σύσκεψη.

Μετά από τις πρωινές δηλώσεις του στην τηλεόραση του Mega, τώρα προκύπτει αρνητικότητα της τρόικας και του ΔΝΤ μπροστά στις προτάσεις της κυπριακής πλευράς και εκτιμάται ότι "τα νούμερα δεν βγαίνουν".

Παρότι διαφαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν ενστάσεις, η σύσκεψη συνεχίζεται προκειμένου να μεταπειστεί και το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η ευρωζώνη αμφισβητεί το σχέδιο της Κύπρου για "κούρεμα" έως 25% στην Τράπεζα Κύπρου. Οι Κύπριοι έχουν προτείνει η Τράπεζα Κύπρου να παραμείνει ως η μόνη μεγάλη τράπεζα στη Μεγαλόνησο και παράλληλα να "βαφτιστεί" ως η συστημική "καλή" τράπεζα του συστήματος, αλλά, ωστόσο, δε φαίνεται να βρίσκονται σε θέση να πείσουν ότι η Τράπεζα Κυπρου δε χρειάζεται αναδιάρθρωση.

Δεδομένης της διαφωνίας, επικρατεί αμηχανία και δείχνει να αναβάλλεται το ταξίδι του Προέδρου και των Ηγετών στις Βρυξέλλες για το eurogroup.

"Πράσινο φως" για το Ταμείο Αλληλεγγύης από την κυπριακή βουλή

Το "πράσινο" φως πήραν το βράδυ της Παρασκευής από την Ολομέλεια της Βουλής τα νομοσχέδια για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης, τον περιορισμό των εκροών, όταν ανοίξουν εκ νέου οι τράπεζες την Τρίτη και την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται κρίσιμη σύσκεψη μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης της Κύπρου στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρίστου Στυλιανίδη και του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή. Στη σύσκεψη αναμένεται να "κλειδώσει" το ακριβές σχέδιο για την τράπεζα Κύπρου και να γίνει η προετοιμασία των απαιτήσεων που θα τεθούν ως υποχρεώσεις της Κύπρου στο προσεχές έκτακτο eurogroup για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.

Τα δύο πρώτα νομοσχέδια ψηφίστηκαν ομόφωνα από την Ολομέλεια, ενώ το τρίτο με 26 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 25 αποχές αποτέλεσε σημείο τριβής στην κυπριακή βουλή. Στάση ευθύνης χαρακτήρισε η συμπολίτευση την αποχή του ΑΚΕΛ - το οποίο δεν καταψήφισε για λόγους ομοψυχίας. Απορρίφθηκε η τροπολογία για εξαίρεση των ασφαλιστικών ταμείων από το όποιο "κούρεμα".

Ο πήχυς στις αιτιάσεις της τρόικας έχει ανέβει στα 6,7 δισ. ευρώ, τα 3,1 εκ των οποίων εκτιμάται ότι μπορούν να αντληθούν από το κούρεμα των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου.

Στον αέρα η ψήφιση για το κούρεμα

Στον αέρα βρίσκεται η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το haircut των καταθέσεων, το οποίο θα φτάσει μέχρι και το 25% και θα αφορά σε χαρτοφυλάκια από 100.000 ευρώ και πάνω μόνο για την Τράπεζα Κύπρου. Ωστόσο ο σχεδιασμός αυτός δεν έχει γίνει ακόμα επίσημα αποδεκτός από την τρόικα και το ακριβές ύψος του κουρέματος τελεί ουσιαστικά υπό την αίρεση του eurogroup. Η άλλη εναλλακτική είναι μία οριζόντια περικοπή - κούρεμα σε όλες τις καταθέσεις χωρίς ελάχιστο όριο της τάξεως του 11%. "Καμία ψηφοφορία δεν θα διεξαχθεί μέχρι την ολοκλήρωση του eurogroup" αναφέρει τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, αφήνοντας ουσιαστικά τις όποιες τελικές αποφάσεις στις Βρυξέλλες.

Το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 στην Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της τρόικας, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Σαρρής εκτίμησε ότι το κούρεμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 25%.

Διευκρίνισε ακόμη ότι η πρόταση που είναι στο τραπέζι επικεντρώνεται στην Τράπεζα Κύπρου και όχι σε όλες τις κυπριακές τράπεζες. "Το αντικείμενο της όλης συμφωνίας είναι οι δύο μεγάλες τράπεζες", σημείωσε ο κ. Σαρρής.

Λίγες ώρες μετά από την ψήφιση των εννέα νομοσχεδίων στη Βουλή, ο κύπριος υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης στην κυπριακή κρίση. "Βλέπουμε μπροστά μας ένα δρόμο πιο καθαρό", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, θα υπάρξει σήμερα νέα συνάντηση με την τρόικα, ενώ με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το απόγευμα της Κυριακής συνεδρίαση του Eurogroup.

Μετά την ψήφιση και του νομοσχεδίου για το "κούρεμα" ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την ηγεσία της ΕΕ. Στην αποστολή θα μετέχουν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός του Άντρου Κυπριακού, ο οποίος ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν θα ακολουθήσει ως πρόεδρος του ΑΚΕΛ το κλιμάκιο για τις διαπραγματεύσεις.

Η πρωτοβουλία της μετάβασης στις Βρυξέλλες ανήκει στον Πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Χέρμαν φαν Ρομπάι ο οποίος τηλεφώνησε στον Νίκο Αναστασιάδη για να βρεθεί οριστική λύση στο ζήτημα της Κύπρου. Ο κ. φαν Ρομπάι προσέφερε και αεροπλάνο VIP της Ένωσης για να έρθει στη Λάρνακα να παραλάβει τον Πρόεδρο κι εκείνος κάλεσε και τα λοιπά κόμματα στο ταξίδι. H κυπριακή κυβέρνηση με δελτίο Τύπου, διέψευσε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απέρριψε πρόσκληση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να μεταβεί στη Μόσχα.

Ο... κουβάς του Ταμείου Αλληλεγγύης

Το Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο θα φέρει επίσημα τον τίτλο "Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης" θα έχει ως σκοπό να χρηματοδοτεί και να ενισχύει οικονομικά πιστωτικά ιδρύματα μέσω ανακεφαλαιοποίησης.

Οι πόροι του θα αντλούνται από εισοδήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρίως από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί.

Στοπ στο bank runαστάθεια και ο ντόρος που έχει διημιουργηθεί την τελευταία εβδομάδα έχει προκαλέσει όπως ήταν αναμενόμενο πανικό στους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών, με αποτέλεσμα η κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να φοβούνται κατάρρευση εκτός των άλλων από εκροές καταθέσεων που θα προκαλέσουν πλήρη αποσταθεροποίηση του συστήματος.

Κρίθηκε κατ΄αυτόν τον τρόπο επιβεβλημένη η κήρυξη από τον Υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν τις παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο ετοιμάστηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και με τη σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου της τρόικας.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ανάθεση εξουσιών στον Υπουργό Οικονομικών ή κατά περίπτωση στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, να μπορούν να λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των εκροών

1)Περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών
2)Απαγόρευση του πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας
2)Υποχρεωτικός επαναπρογραμματισμός της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας
4)Απαγόρευση ή και περιορισμό ανοίγματος νέων λογαριασμών
5)Μετατροπή καταθέσεων που βρίσκονται σε λογαριασμούς όψεως/τρεχούμενους σε καταθέσεις προθεσμίας
6)Απαγόρευση ή και περιορισμός στις συναλλαγές χωρίς μετρητά
7)Περιορισμός στη χρήση χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών
8)Απαγόρευση ή και περιορισμός στην εξαργύρωση επιταγών
9)Περιορισμός στις διατραπεζικές συναλλαγές ή και στις συναλλαγές εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος
10)Περιορισμό στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα
11)Περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών
12)Οποιοδήποτε άλλο περιοριστικό μέτρο το οποίο ο υπουργός ή κατά περίπτωση ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κρίνει απαραίτητο να επιβληθεί υπό τις περιστάσεις για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας.

Εξυγίανση των τραπεζών

Σκοπός του νομοσχεδίου για την εξυγίανση των τραπεζών είναι η από μέριμνα για την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ενεργώντας ως Αρχή Εξυγίανσης, σε πιστωτικά και άλλα ιδρύματα κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες αναφέρονται ρητά στο Νομοσχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος και τη διασφάλιση της προαγωγής της δημόσιας ωφέλειας και της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

Με τις πρόνοιες του παρόντος Νομοσχεδίου, η Αρχή Εξυγίανσης διασφαλίζει ότι τυχόν απώλεια που υφίσταται το θιγόμενο, από την εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης, μέρος, δεν είναι μεγαλύτερη από εκείνη που θα είχε υποστεί εάν το ίδρυμα που υπόκειται σε εξυγίανση ετίθετο, στο σύνολό του, απευθείας σε εκκαθάριση.

Περαιτέρω, οι πρόνοιες του παρόντος Νομοσχεδίου δεν επηρεάζουν δικαιώματα δικαστικής αμφισβήτησης αποφάσεων που λαμβάνονται από την Αρχή Εξυγίανσης.

Τέλος, σε περίπτωση εκκαθάρισης ιδρύματος, στο οποίο μέτρα εξυγίανσης έχουν εφαρμοστεί, τηρείται ειδική προτεραιότητα για σκοπούς κάλυψης των χρεών και απαιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του περί Εταιρειών Νόμου, ενώ η χρηματοδότηση των μέτρων εξυγίανσης γίνεται από το Ταμείο Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων και από το Ταμείο Προστασίας Καταθέσεων.

Keywords
κουρεμα, διεθνές νομισματικό ταμείο, λαικη τραπεζα, νίκος αναστασιάδης, κυπρος, τροικα, τραπεζες, mega, ΔΝΤ, κυπρου, αναδιαρθρωση, βρυξέλλες, φως, βουλη, ακελ, ψηφοφορία, haircut, reuters, νέα, λύση, vip, ρητά, υφίσταται, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, μετρο, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τραπεζα κυπρου, κομματα, ρητά, γνωμη, ηγεσια, κυπρου, ομολογα, τηλεοραση, υπουργειο οικονομικων, υψος, φως, mega, reuters, αμηχανια, αεροπλανο, αιρεση, ακελ, απωλεια, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, γινεται, γινονται, δηλωσεις, διεθνές νομισματικό ταμείο, δειχνει, διοικητης, ευρω, ειπε, εκκαθαριση, εκμεταλλευση, εβδομαδα, εξελιξη, υφίσταται, ιδρυμα, κυβερνηση, κτιριο, λαρνακα, λευκωσια, λύση, λογο, μεριμνα, μοσχα, νικο, ουσιαστικα, πηχυς, πουτιν, πρωι, σαρρης, ρολο, σχεδιο, τριτη, ψηφοφορία, ωρες, ανηκει, δικαιωματα, εφαρμογη, εννεα, haircut, υπουργειο, μπροστα, πληροφοριες, ταξιδι, τραπεζα, vip
Τυχαία Θέματα