Με το βλέμμα στραμμένο στην Άπω Ανατολή και τη Ρωσία

04:49 26/4/2013 - Πηγή: TNSite
Οι προοπτικές που ανοίγονται στις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα και χώρες της Άπω Ανατολής, ιδιαίτερα στον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για είσοδο και ισχυροποίηση της παρουσίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην αγορά της Ρωσίας, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Δεδομένου ότι προαπαιτούμενο της εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα είναι η υψηλή ποιότητα και παραγωγή, δόθηκε βαρύτητα στην προστασία μέσω ειδικής

προληπτικής δράσης από τον ΕΛΓΑ. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα του ΕΛΓΑ για την αντιβρόχινη προστασία ευαίσθητων καλλιεργειών, όπως της κερασιάς, θα επεκταθεί και σε αμπελοκαλλιέργειες επιτραπέζιων σταφυλιών.

Επιπλέον, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των γεωργικών και ζωοκομικών προϊόντων συζητήθηκαν οι δράσεις και τα μέτρα που έχει εκπονήσει το υπουργείο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007- 2013 για την ενημέρωση, προώθηση και προβολή των ποιοτικών προϊόντων, αλλά και οι νέες δράσεις την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

«Εντολή του πρωθυπουργού είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της πρωτογενούς παραγωγής», δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Χαρακόπουλος.

«Οι προτάσεις των εξαγωγέων», συνέχισε, «συγκλίνουν με τη στρατηγική του υπουργείου για την αύξηση των εξαγωγών και τη μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Πέραν της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων, χρειάζεται σωστός σχεδιασμός. Τα Προγράμματα Προώθησης και Ενημέρωσης που υλοποιούμε, είναι ένα μόνο εργαλείο για την επίτευξη του στόχου».

Η οικονομική διπλωματία μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση των επώνυμων αγροδιατροφικών μας προϊόντων στις τρίτες χώρες, επεσήμανε ο κ. Χαρακόπουλος, σημειώνοντας πως σε «συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία εργαζόμαστε για την άρση των εμποδίων και το άνοιγμα νέων εμπορικών προορισμών».

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα