«Με κάθε εκλογική διαδικασία να γίνεται και δημοψήφισμα»

04:30 5/2/2014 - Πηγή: TNSite
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ πρότεινε σήμερα κάθε εκλογική αναμέτρηση στη χώρα να συνδυάζεται με δημοψήφισμα.

«Οι Βούλγαροι πολιτικοί θα μάθουν να ακούνε τη φωνή των εκλογέων τους αντί να τους μιλάνε και να τους λένε συνεχώς τι να κάνουν, όπως συμβαίνει εδώ και είκοσι χρόνια» τόνισε επαναλαμβάνοντας την πρότασή του να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα

για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της χώρας, μαζί με τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου.Ένθερμο οπαδό της άμεσης δημοκρατίας χαρακτηρίζουν τον πρόεδρο Ρόσεν Πλέβνελιεφ, οι Βούλγαροι αναλυτές στις πρώτες εκτιμήσεις για την πρότασή του.

Σύμφωνα με δηλώσεις των αρχηγών του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) και του φιλελεύθερου «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (ΚΔΕ), ο κ. Πλέβνελιεφ εξυπηρετεί τις πολιτικές σκοπιμότητες του ΓΚΕΡΜΠ, προσπαθώντας να ματαιώσει την κατάργηση του ισχύοντα εκλογικού συστήματος, που είχε δώσει ευκαιρία στο πρώην κυβερνών κόμμα να εφαρμόσει νοθεία κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις στη διάρκεια της κυβέρνησης του κ. Μπορίσοφ.

Αυτό υποστήριξαν, τουλάχιστον, οι Σεργκέι Στανίσεφ και Λουτφί Μεστάν, ενώ ο αρχηγός των σκληροπυρηνικών εθνικιστών Βόλεν Σίντεροφ κατήγγειλε τον Βούλγαρο πρόεδρο, ότι «δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να αναφέρεται σε εκλογές αφού ο ίδιος εξελέγη με απάτη», κατά τα λόγια του προέδρου του «Ατάκα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπόικο Μπορίσοφ (σ.σ. στην κυβέρνηση του οποίου ο κ. Πλέβνελιεφ διατέλεσε υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης προτού αναδειχθεί υποψήφιος του ΓΚΕΡΜΠ στις άμεσες προεδρικές εκλογές το 2011) πρότεινε το ΓΚΕΡΜΠ να διοργανώσει συλλογή υπογραφών υπέρ της πρωτοβουλίας του προέδρου, στην περίπτωση που το κοινοβούλιο απορρίψει την πρόταση του κ. Πλέβνελιεφ. Κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο από τους Βούλγαρους αναλυτές, αφού το ΒΣΚ και το ΚΔΕ έχουν χαρακτηρίσει αρκετές φορές «πρόεδρο του ΓΚΕΡΜΠ και όχι της Βουλγαρίας» τον Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα