Μάχη χωρίς όπλα για την Κύπρο: Τα δύο διλλήματα στο αποψινό Eurogoroup

14:30 24/3/2013 - Πηγή: TNSite
-Αποφασισμένο να πάρει όσα περισσότερα μπορεί από την Κύπρο, παρουσιάζεται το Eurogroup
-Με νύχια και με δόντια κρατάμε την επιβίωση της Τράπεζας Κύπρου
-Συναντά Ρομπέι και Μπαρόζο ο Αναστασιάδης με την άφιξη του στις Βρυξέλλες
- Κρίσιμη συνεδρία σε εξέλιξη στην ΚΤ της Κύπρου

Το καταιγιδοφόρο νέφος πάνω από τις Βρυξέλλες,

όπου θα διεξαχθεί απόψε στις 19:00,το κρίσιμο Eurogroup, προμηνύει κεραυνούς και σκληρές μάχες για την Κύπρο, οι οποία όπως όλα δείχνουν θα εμφανιστεί σε ρόλο ικέτη, ενώπιον των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες του newsit.com.cy, δύο είναι τα σενάρια στο τραπέζι.
Το πρώτο θέλει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να επιστρέφει στην Κύπρο, με μία συμφωνία που θα προνοεί ουσιαστικά την διοίκηση της Κύπρου από ένα σκληρό οικονομικό κλιμάκιο, όπως συνέβη και στην Ελλάδα.
Το δεύτερο, αφορά τη διάθεση του Eurogroup, για υποχώρηση, ως ένα «δώρο» καλής θελήσεως για την επικείμενη συμφωνία, την συνέχιση της λειτουργίας της Τράπεζας Κύπρου, με ένα βαθύ όμως κούρεμα, γύρω στο 30-35%

Εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία των εργασιών του Εurogroup θεωρούνται και οι επαφές που ξεκινάει από τις 15:00 ώρα Κύπρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος φτάνει στη βελγική πρωτεύουσα στις 14:30 ώρα Κύπρου, θα πάει κατευθείαν στο Συμβούλιο της ΕΕ, προκειμένου να έχει μια πρώτη συνάντηση στις 15:00 ώρα Κύπρου με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει και της Κομισιόν , Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στη συνάντηση αυτή θα γίνει μια πρώτη ανασκόπηση της κατάστασης, ενώ θα δρομολογηθούν οι περαιτέρω εξελίξεις.

Στις 16:00 ώρα Κύπρου η συνάντηση των τριών θα μετατραπεί σε γεύμα εργασίας, στο οποίο θα παρακαθίσουν επίσης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτή θα είναι και οι πλέον κρίσιμη συνάντηση. Κι αυτό γιατί ο μεν Πρόεδρος της ΕΚΤ καλείται να χειριστεί την κυπριακή κρίση την επόμενη μέρα χρησιμοποιώντας τα «εργαλεία» της κεντρικής τράπεζας, η δε κ. Λαγκάρντ σ’ αυτή τη συνάντηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και την περαιτέρω στάση της.

Κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα δεν αποκλείουν ανάλογα με την εξέλιξη αυτών των συναντήσεων, ο κ. Βαν Ρόμπει να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως την Καγκελάριο Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ.

Το βέβαιο είναι ότι η συνεδρίαση του Εurogroup, θα βρίσκεται υπό την απόλυτη εποπτεία των κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων και ηγετών χωρών της Ευρωζώνης που θα βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ενώ στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, θα βρίσκονται και ο αρχηγοί των κομμάτων, οι οποίοι θα συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρία. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία πριν από το άνοιγμα των διεθνών αγορών.

newsit.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα