Λέοναρντ Όιλερ στην Google για τα 360 χρόνια από τη γέννηση

18:21 15/4/2013 - Πηγή: TNSite

Γεμάτο σύμβολα μαθηματικά το σημερινό doodle της Google προ τιμή ενός σπουδαίου μαθηματικού του 18ου αιώνα. Του Ελβετού Λέοναρντ Όιλερ, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 360 χρόνια.Ο Λέοναρντ Όιλερ ήταν πρωτοπόρος Ελβετός μαθηματικός και φυσικός. Γεννήθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας στις 15 Απριλίου 1707 και ήταν γιος ιερέα. Σπούδασε γεωμετρία στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Τα τελευταία 17 χρόνια της ζωής

του ο διάσημος μαθηματικός ήταν σχεδόν τυφλός. Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε να εργάζεται.

Είναι χαρακτηριστικός ο λόγος που είπε στο Γάλλο άθεο φιλόσοφο Ντενί Ντιντερό, όταν η Τσαρίνα της Ρωσίας Μεγάλη Αικατερίνη είχε καλέσει τον Όιλερ στην Αυλή της, σε μία προσπάθεια να σταματήσει την αθυροστομία του Ντιντερό. Ο Ελβετός είπε στο Γάλλο: «Κύριε, ( α + β ) / ν = χ, άρα ο Θεός υπάρχει. Απαντήστε!». Έτσι, ο Ντιντερό αποχώρησε ηττημένος.
Η Google σήμερα 15 Απριλίου τιμά τον μαθηματικό - φυσικό Λέοναρντ Όιλερ που έζησε τον 18ο αιώνα και θεωρείται ο πατέρας του συμβόλου f (x) για τις συναρτήσεις.
Πολλοί μαθηματικοί όροι φέρουν το όνομά του, όπως η σταθερά του Όιλερ, ο αριθμός του Όιλερ (το γνωστό e), οι μεταβλητές, η γραμμή και η εξίσωση του Όιλερ. Εισήγαγε στην επιστήμη την πιο σύγχρονη μαθηματική ορολογία και σημειογραφία και ήταν επίσης διάσημος για την εργασία του στη μηχανική, δυναμική των ρευστών, οπτική, και την αστρονομία.

Ο Όιλερ το 1782 έθεσε πρώτος το πρόβλημα των 36 αξιωματικών.

Έστω ότι έχουμε 6 διαφορετικά συντάγματα στρατιωτών όπου ονομάζονται σύμφωνα με τον
αύξοντα αριθμό τους ,το 1ο σύνταγμα , 2ο σύνταγμα ,3ο σύνταγμα και ούτω καθ εξής. Οι βαθμοί των αξιωματικών των 6 συνταγμάτων είναι συνταγματάρχης, αντισυνταγματάρχης , λοχαγός , υπολοχαγός , ανθυπολοχαγός, ανθυπασπιστής . Κάθε σύνταγμα έχει έναν αξιωματικό από κάθε βαθμό.

Είναι δυνατό αναρωτήθηκε ο Όιλερ στα κελιά ενός πίνακα έξι γραμμών και έξι στηλών ( 6χ6) να τοποθετήσουμε τους 36 αξιωματικούς έτσι ώστε σε κάθε γραμμή ή στήλη να μην υπάρχει ο ίδιος βαθμός ή το ίδιο σύνταγμα δυο φορές;

-

Madata

Keywords
Τυχαία Θέματα