Κύπρος: Άνω των 400 εκατ. ευρώ οι ζημιές μέχρι τώρα απ' την αναταραχή

12:47 26/3/2013 - Πηγή: TNSite


Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Εκτός από διχασμένη αναφορικά με τις τελικές πολιτικές επιλογές, η κρίση της Κύπρου που τερματίστηκε με έναν "άβολο" και δύσκολο τρόπο για τον ελληνισμό, βρίσκει τη Μεγαλόνησο αλλά και τη χώρα μας με ανοικτές ξεκάθαρα πληγές. Πιο συγκεκριμένα, αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου κάνουν λόγο για ζημιά της τάξης των 400 έως 500 εκατ. ευρώ που υπέστη η οικονομία

του νησιού από την εβδομάδα κρίσης που δημιουργήθηκε. Πρόκειται για ζημιά που αφορά τη μείωση του ΑΕΠ λόγω της υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της άτυπης "ομηρείας" που υπήρξε από το Eurogroup και που είχε να κάνει με τις απώλειες σε τζίρους της αγοράς, συλλογή φόρων, ανάσχεση της τραπεζικής δραστηριότητας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η καταγραφή των επιπτώσεων συνεχίζεται και τελική εικόνα αναμένεται να υπάρξει στις αρχές του επόμενου μήνα. Μια απώλεια πάντως αυτού του μεγέθους - αναφέρουν πηγές του Newmoney.gr είναι ήδη σημαντική αν αναλογιστούμε πως το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας φθάνει τα 17 δισ. ευρώ ως συνολικό ΑΕΠ.

"Η ύφεση της Κύπρου θα επιδεινωθεί περισσότερο μετά τη διάσωση", παραδέχθηκε σε δηλώσεις του στο Bloomberg το πρωί ο υπ. Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής. Ο κ. Σαρρής παραδέχθηκε επίσης ότι ο έλεγχος στη διακίνηση κεφαλαίων θα κρατήσει για εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή κανένας δεν είναι σε θέση στη χώρα μας να ξεκαθαρίσει τον αντίκτυπο του κυπριακού δράματος στην ελληνική οικονομία. Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί στην κρίση του νησιού, πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες βλέπουν τα χρήματα που ακόμα και οι ίδιοι είχαν να εξαφανίζονται λόγω των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλης αλυσίδας λιανικής από τις υγιείς μάλιστα στην Ελλάδα η οποία φέρεται να πραγματοποιούσε μεγάλο μέρος της διακίνησης του ρευστού της από την Κύπρο αλλά και δεκάδων εφοπλιστικών επιχειρήσεων που είχαν ως φορολογική έδρα το νησί. Αυτή την στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εικόνα του μεγέθους της ζημιάς που η χώρα μας έχει υποστεί από την κυπριακή κρίση όμως πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εγκλωβίστηκαν. Κάτι τέτοιο σημαίνει αυτόματο πρόβλημα για πολλές επιχειρήσεις ακόμα και αύξηση του δείκτη ανεργίας στην Ελλάδα που δεν μπορεί προς το παρόν να προσδιοριστεί.

Πάντως ήδη το υπουργείο Οικονομικών σε συνδυασμό με το υπουργείο Ανάπτυξης μελετούν τρόπους αντίδρασης και στήριξης εξαγωγικών κυρίως επιχειρήσεων που βρέθηκαν στη δίνη του προβλήματος ενδεχομένως μέσω χρήσης κονδυλίων του ΕΣΠΑ.



newmoney

Keywords
Τυχαία Θέματα