Κουτσούμπας: Οι αντιλαϊκές πολιτικές συνδέονται με αποφάσεις της ΕΕ

13:51 13/5/2013 - Πηγή: TNSite

Η συνάντηση εντάσσεται στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το ΚΚΕ για το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι η πρόταση του ΚΚΕ δεν περιορίζεται στην επιτακτική ανάγκη να μπει φρένο στη σημερινή κατάσταση και να αποσπαστούν ορισμένες κατακτήσεις, αλλά απαιτεί «αγωνιστικά την κάλυψη των πραγματικών αναγκών του λαού, παίρνοντας υπόψη την άνοδο της παραγωγικότητας, τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, την επιμήκυνση

του ορίου ζωής, όπως και τις ιδιαίτερες ανάγκες κατά κλάδο, φύλο, ηλικία, καθώς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες».

Στις σημερινές συνθήκες, τόνισε ο γγ του ΚΕ, κάθε επιμέρους μάχη για να μπει εμπόδιο στα «νέα σχέδια ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων» και να έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική, πρέπει να ενταχθεί στην οργάνωση της αντεπίθεσης για ενιαίο υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με βασικά χαρακτηριστικά:

- Να σηκώσουν το βάρος της χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, τα μονοπώλια και το κράτος τους και όχι η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

- Να διασφαλιστεί δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, με εξειδίκευση κατά κλάδο, τομέα οικονομίας, φύλο, ηλικία, ειδικά για τα ΑμΕΑ.

- Να υπάρξει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη ανέργων, εργαζομένων με προσωρινή απασχόληση και συμβάσεις έργου και αυτοαπασχολούμενους.

Ο κ. Κουτσούμπας επέκρινε την «κυβερνητική αστική προπαγάνδα», για αποπροσανατολισμό, καθώς «εμφανίζει το ασφαλιστικό σαν τεχνοκρατικό πρόβλημα και ζήτημα λογιστικής κακοδιαχείρισης, που οδήγησε στα ελλείμματα και στην υπονόμευση της βιωσιμότητας των ταμείων», προσθέτοντας ότι «όχι φυσικά ότι δεν υπήρξε ή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί η παρωνυχίδα, που ενοχλεί και πονάει, με τον μπαλτά που πέφτει για να κόψει πόδια και χέρια».

«Οι αντιλαϊκές πολιτικές για το ασφαλιστικό, που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και αυτές που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα, συνδέονται άμεσα με συγκεκριμένες αποφάσεις της ΕΕ, με βασικό στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, πράγμα που αυτόματα μεταφράζεται σε ξεζούμισμα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των λαϊκών στρωμάτων, με ένταση της εκμετάλλευσης», επισήμανε ο γγ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «οι αναδιαρθρώσεις δεν περιορίζονται μόνο στα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης, αλλά στόχευαν και στοχεύουν στη μείωση, στο κατώτατο δυνατό επίπεδο, της τιμής της εργατικής δύναμης».

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που δεν ψήφισε τους σχετικούς νόμους διαχρονικά, σημειώνοντας ότι «το σύγχρονο αντιλαϊκό σχέδιο ανατροπής ξεκίνησε στις διάφορες χώρες ακόμα από την δεκαετία του '70 μετά την τότε οικονομική κρίση».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι «καμία αστική κυβέρνηση, καμία κυβέρνηση διαχείρισης υπέρ των μονοπωλίων και καμία πολιτική δύναμη που υποκλίνεται στο στόχο της ανταγωνιστικότητας, των μονοπωλίων και αποδέχεται τις δεσμεύσεις της ΕΕ, [καμία πολιτική δύναμη] που βαδίζει στον δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν μπορεί να διασφαλίσει αυτά τα κοινωνικά δικαιώματα», ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ και επισήμανε: «Γι' αυτό καμία δύναμη του αστικού πολιτικού συστήματος, όπου κι αν κατατάσσει τον εαυτό της στον πολιτικό χάρτη-δεξιά, κεντρώα ή αριστερά-, δεν μπορεί, ούτε θέλει να δεσμευτεί στην άμεση κατάργηση του συνόλου των αντιασφαλιστικών νόμων σε περίπτωση εκλογής της στην κυβέρνηση σήμερα ή αύριο».

«Όλες υποκλίνονται στις ευρωενωσιακές κοινοτικές οδηγίες και υποχρεώσεις, που αφορούν το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ, είτε έχουν, είτε δεν έχουν μνημόνιο και τρόικα. Όλες θεωρούν ηγεμόνα στην ανάπτυξη τις επενδυτικές επιλογές των μονοπωλιακών ομίλων» προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, η όποια προσωρινή ανάκαμψη, «ο στρατηγικός στόχος στον οποίο ορκίζονται όλες οι δυνάμεις του αστικού πολιτικού συστήματος», δεν πρόκειται να εξαλείψει την εκτεταμένη ανεργία και τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν στο όνομα της κρίσης- αντίθετα η προσέλκυση επενδύσεων «θα στηριχθεί στη φθηνή εργατική δύναμη, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μονοπωλίων, σε νέες φοροαπαλλαγές και κρατικές επιδοτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και σε όλους τους αντιλαϊκούς νόμους, όποιος κι αν τους έχει ψηφίσει».

«Γι' αυτό και δεν δεσμεύονται ρητά για τίποτα και τα αφήνουν όλα ανοιχτά, προετοιμαζόμενοι να αναλάβουν την κυβέρνηση και να γίνει ο ένας χαλίφης στη θέση του άλλου χαλίφη, παίζοντας όμως πάντα ο ένας το ρόλο της κυβέρνησης-συγκυβέρνησης και ο άλλος τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το γνωστό και μη εξαιρετέο δίπολο» προσέθεσε ο γγ του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας κατέληξε τονίζοντας ότι «ρεαλιστικό και εφικτό είναι αυτό που αντιστοιχεί στις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας, με βάση την αύξηση της παραγωγικότητας και του πλούτου που παράγει», επισημαίνοντας ότι «στις σημερινές συνθήκες έχει ιδιαίτερη σημασία ο συντονισμός της δράσης συνταξιούχων και εργαζομένων, ανεξαρτήτως Ταμείου».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα