Κινηματογραφικό αφιέρωμα: σαράντα χρόνια από το θάνατο του Αλιέντε!

01:39 5/9/2013 - Πηγή: TNSite

Mε αφορμή την συμπλήρωση σαράντα χρόνων από τον θάνατο του Σαλβαδόρ Αλιέντε (11 Σεπτεμβρίου 1973), η New Star διοργανώνει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, κινηματογραφικό αφιέρωμα στον χιλιανό ηγέτη (από τις 5-11) Σεπτεμβρίου.

Παλιές και σύγχρονες ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ αναβιώνουν και φωτίζουν τα γεγονότα του στρατιωτικού πραξικοπήματος του Πινοσέτ, σκιαγραφώντας παράλληλα την προσωπικότητα και το τραγικό τέλος του Αλιέντε. Το κινηματογραφικό φεστιβάλ

συνοδεύεται από έκθεση αφίσας και ιστορικών ντοκουμέντων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλιπ του «The Zero Theorem»: O Τέρι Γκίλιαμ δεν το ‘χει πια;

Το πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει είκοσι δύο ταινίες, δίνοντας στο θεατή τη δυνατότητα να γνωρίσει μια από τις πιο ταραγμένες πολιτικές περιόδους της Χιλής, μέσα από διαφορετικές κινηματογραφικές αφηγήσεις. Στους τίτλους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το «Βρέχει πάνω από το Σαντιάγο» του Helvio Soto (1976) μια ρεαλιστική αποτύπωση των γεγονότων του πραξικοπήματος, το πιο πρόσφατο «Νο» του Pablo Larrain, με πρωταγωνιστή τον Gael Garcia Bernal που έχει ως επίκεντρο την καμπάνια της αντιπολίτευσης ενάντια στον Πινοσέτ, στο δημοψήφισμα του 1988.

Σημείο αναφοράς θεωρείται η σειρά ντοκιμαντέρ του Patricio Guzman με τίτλο «Η μάχη της Χιλής» αλλά και η «Υπόθεση Πινοσέτ», του ίδιου σκηνοθέτη. Τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν στην ανατροπή του Αλιέντε αναλύουν οι Heynowski και Scheuman σε αρκετά ντοκιμαντέρ τους, με πιο χαρακτηριστικό το «Ο πόλεμος με τις μούμιες» (1974). Το βραβευμένο με Όσκαρ πολιτικό θρίλερ του Κώστα Γαβρά «Ο αγνοούμενος» (1982) είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, στην εξαφάνιση του νεαρού Αμερικανού συγγραφέα και κινηματογραφιστή Charles Horman.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Γλυκιά πατρίδα» (1987) με πηγή έμπνευσης το μυθιστόρημα-μαρτυρία της Caroline Richards. Το δράμα του χιλιανού λαού περιγράφεται μέσα από την προσωπική διαδρομή των δύο κεντρικών ηρώων, της Άννας και του Πωλ που συναντιούνται μετά από μακροχρόνιο χωρισμό στη Νέα Υόρκη.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τη New Star σε συνεργασία με το Foudacion Salvador Allende, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Χιλής.

Πληροφορίες: Κινηματογραφικό Αφιέρωμα στον Σαλβαδόρ Αλιέντε, από τις 5 έως τις 11 Σεπτεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134, Κεραμεικός, τηλ. 2103612056.

clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλιπ του «The Zero Theorem»: O Τέρι Γκίλιαμ δεν το ‘χει πια;

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα