Κίνδυνος λειψυδρίας μέσα στο καλοκαίρι στη Μεσσηνία

08:22 5/7/2013 - Πηγή: TNSite
Σοβαρά προβλήματα υπήρξαν χθες στην επανυδροδότηση της Καλαμάτας και των παραλιακών χωριών ανατολικά της πόλης, καθώς η πόλη -η υψηλή της ζώνη- δεν είχε νερό μέχρι και προχθες το βράδυ, ενώ οι παραλιακές κοινότητες έμειναν ουσιαστικά χωρίς νερό από προχθες το απόγευμα.

Τα προβλήματα προέκυψαν μετά τις επισκευαστικές εργασίες που έγιναν από το Σύνδεσμο Ύδρευσης στον μεγάλο αγωγό ο οποίος τροφοδοτεί τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με νερό από το Πήδημα και ο οποίος είχε σπάσει στην περιοχή της Θουρίας. Ο αγωγός παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα αλλά ακόμη δεν έχει κατατεθεί πρόταση για χρηματοδότηση κατασκευής

νέου.

Οι εργασίες-που προϋπέθεταν τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού- ξεκίνησαν περί τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γιάννη Μπάκα είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τις 7 προχθες το πρωί και ο αγωγός ήδη είχε αρχίσει να λειτουργεί πάλι.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, προέκυψε νέα -ανάλογη- βλάβη, πολύ κοντά στην πρώτη, κάτι που υποχρέωσε το Σύνδεσμο να διακόψει εκ νέου τη λειτουργία του αγωγού, προκειμένου να επισκευαστεί το σημείο που είχε πρόβλημα. Η διακοπή της υδροδότησης είχε ως συνέπεια να «στεγνώσει» η δεξαμενή του Κάστρου, κάτι που δημιούργησε πρόβλημα στη δεξαμενή στις Τούρλες, από την οποία υδροδοτούνται οι παραλιακές κοινότητες.

Μέχρι χθες το μεσημέρι, είχαν νερό στις βρύσες τους μόνο κατοικίες και επιχειρήσεις στη χαμηλή ζώνη της Καλαμάτας, ενώ και σε ορισμένες από τις περιοχές της υψηλής ζώνης είχε αρχίσει να φθάνει νερό, αλλά με πολύ μικρή πίεση.

Σημαντικό πρόβλημα υπήρξε στα παραθαλάσσια χωριά ανατολικά της Καλαμάτας -από προχθες το απόγευμα, κυρίως, όταν και εξαντλήθηκαν οι τοπικές υδατοδεξαμενές, από τις οποίες τροφοδοτήθηκαν το πρωί.

Αυτό συνέβη, εξήγησε ο Γ. Μπάκας, επειδή παρέμενε χαμηλή η στάθμη στη δεξαμενή στις Τούρλες, που υδροδοτεί τα παραλιακά χωριά και η οποία τροφοδοτείται από την υπερχείλιση της δεξαμενής του Κάστρου.

Νέος αγωγός
Η κατάσταση που δημιουργήθηκε-για μία ακόμα φορά- από την βλάβη στον κεντρικό 600άρη αγωγό, ανέδειξε την ανάγκη αντικατάστασής του με νέο αγωγό, καθώς ο παλαιός έχει πλέον πολλά προβλήματα και κρίνεται εξαιρετικά επίφοβος για περαιτέρω βλάβες, με συνέπειες δύσκολο να εκτιμηθούν. Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια αλλά για τη λύση του αδιαφόρησαν οι δημοτικές Αρχές των περιοχών που υδρεύει ο Σύνδεσμος και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι απαραίτητες μελέτες για να υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Μπάκας, δήλωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, η ΔΕΥΑΚ ολοκλήρωσε την οριστική τεχνική μελέτη του συγκεκριμένου έργου -ο προϋπολογισμός του οποίου φθάνει τα 10,6 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, μέσα στις επόμενες ημέρες η ΔΕΥΑΚ ολοκληρώνει και την γεωτεχνική μελέτη. Ωστόσο, πρόσθεσε, για την υποβολή πρότασης ώστε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ υπολείπονται ακόμα, η ολοκλήρωση της μελέτης κόστους- οφέλους που εκπονεί ο δήμος Μεσσήνης, καθώς και η σύνταξη περιβαλλοντικής μελέτης και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, τα οποία έχει αναλάβει ο Σύνδεσμος Ύδρευσης.

Πηγή: eleftheriaonline

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα