Κίνδυνος για τους υπερτασικούς που ξεχνούν τα φάρμακά τους

12:20 3/9/2013 - Πηγή: TNSite

Κίνδυνος για τους υπερτασικούς που ξεχνούν τα φάρμακά τους

Οι πάσχοντες από υπέρταση που ξεχνούν τα φάρμακά τους διατρέχουν εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, εξαιτίας των διακυμάνσεων της πίεσής τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης παρακολούθησαν επί σειρά ετών σχεδόν 14.000 υπερτασικούς εθελοντές, διαπιστώνοντας πως όσοι παρουσίαζαν επί μήνες ή χρόνια μεγάλες αυξομειώσεις της αρτηριακής πίεσής τους είχαν κατά 42% περισσότερες πιθανότητες

να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε σύγκριση με όσους είχαν σταθερή πίεση.

Οι εθελοντές με τις συνεχείς διακυμάνσεις της πιέσεως διέτρεχαν επίσης κατά 35% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που ρύθμιζαν καλά την πίεσή τους.

Ένας από τους κυριότερους λόγους των μεγάλων διακυμάνσεων της πίεσης στους υπερτασικούς είναι η ασυνεπής λήψη των φαρμάκων, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Hypertension».

Άλλες πιθανές αιτίες είναι το στρες, υποκείμενα προβλήματα υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, και η γενετική προδιάθεση, ενώ ακόμα και η εποχή του χρόνου μπορεί να επηρεάσει την πίεση.

Ωστόσο, «το να παίρνει σωστά ένας υπερτασικός τα φάρμακά του είναι απαραίτητο για να διατηρείται η πίεση σε σχετικά σταθερά επίπεδα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σάντος Παντμαναμπάν, λέκτορας στο Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής & Ιατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου.

«Όσοι δεν το κάνουν, αυξάνουν κατά περισσότερο από 40% τον ήδη αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν να εκδηλώσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό», προειδοποίησε.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων, που έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι ολέθριος για τους ασθενείς.

Η υπέρταση είναι ένα από τα συχνότερα νοσήματα του καρδιαγγειακού, καθώς προσβάλλει σχεδόν 2 εκατομμύρια άτομα στην χώρα μας.

Πηγή : Web Only

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα