Κίνδυνος για την καρδιά από τη μακροχρόνια λήψη αντιφλεγμονωδών

05:14 31/5/2013 - Πηγή: TNSite

Κίνδυνος για την καρδιά από τη μακροχρόνια λήψη αντιφλεγμονωδών

Η μακροχρόνια λήψη υψηλών δόσεων από ορισμένα αντιφλεγμονώδη αναλγητικά φάρμακα αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Αναλύοντας εκ νέου τα στοιχεία από εκατοντάδες προγενέστερες μελέτες για τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μεγάλες δόσεις από φάρμακα όπως η δικλοφενάκη και η ιβουπροφαίνη αυξάνουν κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο σοβαρού αγγειακού επεισοδίου (εμφράγματος, εγκεφαλικού ή θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο).

Αυτό σημαίνει

πως ανά 1.000 ανθρώπους οι οποίοι παίρνουν επί έναν χρόνο υψηλές δόσεις αυτών των φαρμάκων, οι 3 θα πάθουν έμφραγμα και στον 1 θα αποδειχθεί μοιραίο, γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Το όλο πρόβλημα αφορά κυρίως τους πάσχοντες από χρόνιους πόνους, όπως η αρθρίτιδα, οι οποίοι καθημερινά και επί σειρά ετών παίρνουν υψηλές δόσεις των παυσίπονων - λ.χ. 150 mg δικλοφενάκης ή 2.400 mg ιβουπροφαίνης.

Επιπλέον, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν πως οι δυνητικοί κίνδυνοι φαίνεται να είναι οι ίδιοι για τα πρωτότυπα και τα γενόσημα ΜΣΑΦ, αλλά και για τα νέου τύπου, όπως οι αναστολείς του COX-2 ή κοξίμπες, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η πρώτη κοξίμπη που είχε κυκλοφορήσει πριν ετών, το Vioxx, αποσύρθηκε το 2004 οικειοθελώς από την παρασκευάστρια εταιρεία του, επειδή αύξανε τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

«Αυτό που λέμε είναι ότι όλ’ αυτά τα φάρμακα έχουν παρόμοιους κινδύνους, αλλά και παρόμοια οφέλη, σε περίπτωση μακροχρόνιας λήψης υψηλών δόσεων», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κόλιν Μπάιγκεντ, από την Μονάδα Κλινικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Μια σύντομη αγωγή με χαμηλές δόσεις των φαρμάκων αυτών - που λαμβάνεται χωρίς ιατρική συνταγή λ.χ. για ένα διάστρεμμα - είναι απίθανο να δημιουργήσει πρόβλημα», πρόσθεσε.

Ο δρ Μπάιγκεντ και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν τη μελέτη τους αναλύοντας στοιχεία απ’ όλες τις τυχαιοποιημένες μελέτες οι οποίες έως τώρα έχουν εξετάσει τα ΜΣΑΦ.

Συνολικά συμπεριέλαβαν 639 μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει πάνω από 350.000 άνθρωποι, για να βρουν εάν και ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν.

Σε αντίθεση με την ιβουπροφαίνη και την δικλοφενάκη, ένα άλλο ΜΣΑΦ, η ναπροξένη, δεν φάνηκε να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για έμφραγμα. Οι ερευνητές λένε πως αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο ότι η ναπροξένη ασκεί ορισμένες προστατευτικές δράσεις που εξουδετερώνουν τους τυχόν πρόσθετους κινδύνους για την καρδιά.

Ωστόσο, τόσο η ναπροξένη όσο και τα άλλα ΜΣΑΦ που μελετήθηκαν φάνηκε να διπλασιάζουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και να υπερδιπλασιάζουν τον κίνδυνο γαστρεντερικών επιπλοκών, προσθέτουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Ο δρ Μπάιγκεντ επισήμανε ότι είναι σημαντικό οι ασθενείς να μην λάβουν βιαστικές αποφάσεις ή να αλλάξουν την αγωγή τους υπό το φως των νέων ευρημάτων.

«Τα φάρμακα αυτά έχουν δυνητικούς κινδύνους, αλλά παρέχουν σημαντικά οφέλη και οι ασθενείς πρέπει να εφοδιαστούν με όλες τις πληροφορίες ούτως ώστε να λάβουν τις σωστές αποφάσεις», είπε.

Οι δυνητικοί καρδιαγγειακοί κίνδυνοι ορισμένων ΜΣΑΦ έναντι των υπολοίπων είναι γνωστοί εδώ και μία δεκαετία, γι’ αυτό και στις οδηγίες χρήσης τους αναγράφεται πως πρέπει να χορηγούνται με προσοχή σε άτομα με καρδιολογικά προβλήματα ή/και ότι μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ οι γιατροί συνήθως τα χορηγούν για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα.

Πηγή : Web Only

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα