Και νέα συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου: Βελτιώσεις στο παρά 5' για το φόρο ακινήτων

21:28 30/10/2013 - Πηγή: TNSite

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή στο νέο γύρο των διαβουλεύσεων με την τρόικα, που αρχίζει συγκεκριμένα τη Δευτέρα.

Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν αποκλείεται να συναντηθούν εκ νέου αύριο, Πέμπτη.

Ο Αντώνης Σαμαράς απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με το γιατί έκανε πίσω στο φόρο για τα αγροτεμάχια, αποθηκευτικά μηχανήματα, θερμοκήπια και

τις στάνες, ενώ αναχώρησε για το γραφείο του πεζός.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα ακίνητα, είπε: "η προσπάθεια για βελτιώσεις είναι συνεχής".

Αναφερόμενους σε βουλευτές του κυβερνητικού σχηματισμού, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ακόμα ότι το κάνουν αυτό γιατί έρχονται σε επαφή με την κοινωνία.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, και ο Χρ. Σταϊκούρας με την Κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Κυβερνητικές πηγές: Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φόρο ακινήτων

"Λογικές βελτιώσεις όπου μπορούν να γίνουν θα υπάρξουν αλλά παράλληλα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση", ανέφερε για το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων και αγροτεμαχίων ανώτατη κυβερνητική πηγή σε σύντομη κουβέντα που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες.

Για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είπε χαρακτηριστικά ότι μερικές φορές τα "φουσκώνουμε".

"Πόσες φορές στο παρελθόν είχαμε προβλήματα και τελικά λύθηκαν", σημείωσε και επισήμανε ότι είναι σημαντικό να πετύχουμε πρώτα πρωτογενές πλεόνασμα.

"Όταν πιάσεις πρωτογενές πλεόνασμα, όταν είναι χειροπιαστό, είναι διαφορετικά και μετά προχωράς και στο θέμα του χρέους όπου είναι σημαντική η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου", πρόσθεσε.

Άτυπη ενημέρωση Βενιζέλου

Άτυπη ενημέρωση μετά τη συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό

Τι συζητήσατε με τον Πρωθυπουργό κ. Πρόεδρε;

Στο πρώτο μέρος της συζήτησης με τον Πρωθυπουργό συζητήσαμε για την επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών κ. Λαβρόφ. Στο δεύτερο μέρος μιλήσαμε για την τρόικα, την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων, την επεξεργασία και το κλείσιμο διαφόρων εκκρεμών θεμάτων. Θα κάνουμε και αύριο δύο συσκέψεις, για τα ναυπηγεία και το ΕΣΠΑ αντίστοιχα. Και θα γίνει σειρά συσκέψεων και για όλα τα άλλα θέματα συνεχώς ώσπου να κλείσουν.

Για τον φόρο ακινήτων κάνατε κουβέντα, υπό το φως και των πιέσεων που ασκούνται από βουλευτές;

Έχουμε κάνει άπειρες συζητήσεις. Οι βελτιώσεις είναι συνεχείς, όχι μόνο υπό την πίεση των βουλευτών, αλλά και γιατί έχουμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών της κοινωνίας.

Για τη στάση απέναντι στην τρόικα;

Το πλαίσιο είναι ήδη διαμορφωμένο.

Όχι νέα μέτρα δηλαδή;

Αυτό που έχουμε πει. Είναι βασική δέσμευση της προγραμματικής συμφωνίας.

Τι θα κάνετε με τους βουλευτές οι οποίοι ανά ομάδες αξιώνουν και απαιτούν διάφορα πράγματα;

Οι βουλευτές εκφράζουν μια αγωνία και εκφράζουν και την κοινωνία. Πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται κι έχουμε συνείδηση του τι γίνεται. Οι βουλευτές κουβαλάνε τεράστιο βάρος που παλιότερα το κουβαλούσε μόνο το ΠΑΣΟΚ και τώρα το κουβαλάει και η ΝΔ. Οι άλλοι είναι «άνετοι και ωραίοι» και κάνουνε εκ του ασφαλούς και τζάμπα κριτική.

Για τις απολύσεις;

Πρέπει να ξαναγίνει η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης και να δούμε όλη την ατζέντα.

Εννοείτε τις απολύσεις που αναλογούν στους στόχους για το 2013 για να συμπεριληφθεί η συρρίκνωση των αμυντικών βιομηχανιών και της ΕΛΒΟ;

Την άποψή μου τη γνωρίζετε. Πρέπει η κινητικότητα να διασφαλιστεί ως αυτοτελής θεσμός διαφάνειας και αξιολόγησης και να λειτουργεί προς όφελος της δημόσιας διοίκησης, ως ένας μηχανισμός αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης. Πρέπει όμως να εκπληρώσουμε αυτές τις υποχρεώσεις μας.

Έχει αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας για την τρόικα;

Δεν το συζητήσαμε αυτό με τον Πρωθυπουργό.

Οι στόχοι του προγράμματος αλλάζουν;

Οι στόχοι του προγράμματος είναι μακροοικονομικοί και κακώς αντιμετωπίζονται απλά ως δημοσιονομικοί.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα