Ηράκλειο: Ενωμένη η Κρήτη γιορτάζει την Ένωση με την Ελλάδα

00:57 25/4/2013 - Πηγή: TNSite

Ξεκινούν την Παρασκευή από το Ηράκλειο οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, με όλες τις αρχές και τους φορείς του νησιού να είναι ενωμένοι. Το πρωί στις 10.30 θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των σφαγιασθέντων κατοίκων του Ηρακλείου που βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου

Τίτου και θα ακολουθήσει η ομιλία, του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Χουρδάκη, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Στον ίδιο χώρο θα έχουμε κορύφωση των εκδηλώσεων στις 7.30 το βράδυ με τη συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας της ΕΡΤ, που θα μεταδοθεί απ’ ευθείας από την ΕΤ-1

Το μήνυμα της ιστορικής επετείου έδωσαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, αντιπεριφερειάρχες, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, οι δήμαρχοι Χανιών και Ρεθύμνου, ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης, και τα μέλη της Οργανωτικής, Επιστημονικής Επιτροπής, και εκ μέρους της ΕΡΤ που είναι συνδιοργανωτής έναρξης η προϊσταμένη της ΕΡΑ Ηρακλείου, Ρένα Παπαδάκη.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή που συστάθηκε για τον εορτασμό των 100 χρόνων της ένταξης της Κρήτης στην Ελλάδα. «Μέσα από τις επιτροπές αυτές συνεργαστήκαμε με την Αυτοδιοίκηση της Κρήτης , με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με τους πολιτιστικούς φορείς για να μάθουν οι νέοι μας την ιστορία, τον πολιτισμό, και τα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα». Ευχαρίστησε παράλληλα την διοίκηση της ΕΡΤ και την παριστάμενη της ΕΡΑ Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη, για την δωρεάν παραχώρηση της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας.

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος αναφερόμενος στις επετειακές εκδηλώσεις ανέφερε ότι το μήνυμα που πηγάζει από αυτές είναι ότι, «όπως οι πατέρες μας αγωνίστηκαν, έτσι και εμείς σήμερα χρειάζεται να αγωνιστούμε στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, τις οποίες είμαι σίγουρος με την αίσθηση της ενότητας μας, θα ξεπεράσουμε».

Ο κ. Κουράκης τόνισε ότι «η Ελευθερία της Κρήτης και η Ένωση με την Ελλάδα κερδήθηκε με τεράστιες θυσίες και αίμα του Κρητικού Λαού» και υπενθύμισε το αδιαπραγμάτευτο σύνθημα των Κρητικών Επαναστάσεων «Ένωσις ή Θάνατος».

Ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», τόνισε ότι η συμμετοχή των φορέων του νησιού μας και την Κρητών αποδήμων είναι εκπληκτική. «Οφείλουμε πάρα πολλά στην Επιστημονική Επιτροπή των εκδηλώσεων η οποία ανέλαβε το βάρος να συνθέσει το θεματολόγιο αυτών των εκδηλώσεων. Ήταν ένα έργο πολύ δύσκολο, με πολλές συσκέψεις για να εξετάσουν 200 προτάσεις από όλο τον κόσμο, προτάσεις αξιόλογες, φιλόδοξες, οι οποίες βέβαια δεν ήταν δυνατόν να ικανοποιηθούν όλες». Ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε τέλος, την εντυπωσιακή, όπως είπε, κινητοποίηση στο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας όπου παιδιά και δάσκαλοι μετέχουν σε επετειακές εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία της Κρήτης, και η κινητοποίηση της νεολαίας μας είναι μέγιστο γεγονός.

Τέλος η διευθύντρια της ΕΡΑ Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη αναφερόμενη στην συναυλία της Παρασκευής με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τόνισε ότι οι πολίτες θα έχουν την μοναδική δυνατότητα να απολαύσουν ένα από τα πιο σπουδαία συμφωνικά σύνολα στην χώρα μας.

«Το πρόγραμμα της συναυλίας θα είναι ειδικά διαμορφωμένο για την συγκεκριμένη ημέρα, και από τους 55 μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του σπουδαίου Μίλτου Λογιάδη, θα ακουστούν έργα Μπετόβεν, Σκαλκώτα, Γιώργου Χατζημιχελάκη».

Keywords
Τυχαία Θέματα