Ινστιτούτο Νέας Πολιτικής: Ένα φόρουμ ρεαλιστικών προτάσεων για την έξοδο από την κρίση

08:21 19/10/2013 - Πηγή: TNSite

Στόχος του ΙΝεΠ είναι να συμβάλλει στην δημιουργία και επεξεργασία νέων προοδευτικών προτάσεων για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση με ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη, τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και τον δημόσιο τομέα.

Η πρώτη εκδήλωση του ΙΝεΠ φιλοξένησε έναν από τους κορυφαίους πολιτικούς φιλοσόφους του κόσμου, τον διεθνούς φήμης και εγνωσμένης αξίας Philippe van Parijs, καθηγητή φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Louvain.

Ο Philippe van

Parijs είναι συγγραφέας ενός από τα πιο σημαντικά βιβλία για την ισότητα, (Real Freedom for All) και ενεργός πολίτης στη χώρα του το Βέλγιο και την ΕΕ, αλλά και ένας από τους θεμελιωτές του διεθνούς κινήματος για το Βασικό Εισόδημα (Βasic Income Earth Network).

Η διάλεξη έφερε τον χαρακτηριστικό τίτλο "Το Μέλλον της Ευρώπης – Europe’s Destiny" και αποτελεί την πρώτη από τις πολλές εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Το Ινστιτούτο θα έχει ανοιχτές τις πύλες του στον πολιτικό κόσμο που θα θέλει να συμμετέχει, αλλά όχι "να το καπελώσει", όπως δήλωσε στο NEWS 247 ο Ανδρέας Κούτρας, αναλυτής του Ευρωπαϊκού χρέους και μέλος του ΙΝεΠ.

"Αποσκοπούμε στο να προτείνουμε εφαρμόσιμες λύσεις και όχι να αναπαράγουμε θεωρία που έχει ήδη φθαρεί".

Σε ερώτηση μας για το αν μέσα από την κίνηση αυτή μπορεί να προκύψει και πολιτικό κόμμα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι η ιδέα αυτή δεν είναι ουτοπική και μη εφαρμόσιμη, ωστόσο δεν θα έχει να κάνει με το Ινστιτούτο καθεαυτό αλλά με τα άτομα που το απαρτίζουν.

Από τη δική του μεριά, ο Παύλος Ελευθεριάδης, καθηγητής συνταγματικού δικαίου και φιλοσοφίας δικαίου στη νομική σχολή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπογράμμισε τη σημασία δημιουργίας ενός φόρουμ που θα βρίσκει "απαντήσεις στα ερωτήματα" και θα αποτελεί έναν ουδέτερο χώρο που θα μπορεί να αγκαλιάσει ετερόκλητες μεταξύ τους τοποθετήσεις, αλλά που θα έχουν έναν κοινό στόχο.

Την έξοδο από την κρίση, όχι με "θεωρία και νέα ιδεολογία, αλλά με πράξεις". Πράξεις και προτάσεις που θα κατατεθούν εν καιρώ σε δημόσια διαβούλευση στον κοινωνικό και τον κοινοβουλευτικό χώρο, ενώ το όλο εγχείρημα θα πλαισιωθεί από δράσεις, ομιλίες και εκδηλώσεις.

"Υπάρχει κρίση πολιτικής, απαξίωση του πολιτικού συστήματος και αυτό εντοπίζεται κυρίως στον χώρο του κέντρου. Το πρόβλημα ξεκινάει από εκεί και έτσι προκύπτει και η άνοδος των άκρων και της ακροδεξιάς. Ξέρετε το πρόβλημα κατ' ουσίαν δεν είναι τα άκρα, αλλά το κέντρο, αυτό πρέπει να αναδιαρθρωθεί", συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το Ινστιτούτο αποσκοπεί στο να "κατεβάσει" προτάσεις και ιδέες που η Ελλάδα θα προτείνει προς την Ευρώπη και θα αλλάξει τη νοοτροπία που υπάρχει μέχρι τώρα, με τη χώρα μας απλά να δέχεται είτε θετικά τις περισσότερες φορές, είτε απορριπτικά, οδηγίες από την Ε.Ε.

Ο Philippe van Parijs, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Louvain και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ανέφερε:

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα από τα κύρια επιτεύγματα του 20ου αιώνα. Δεν πρόκειται να διαλυθεί. Πρέπει όμως να αλλάξει ριζικά. Η ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων, υπηρεσιών, αγαθών και κεφαλαίων όπως και

το κοινό νόμισμα έχουν στην πράξη περιορίσει την ικανότητα παροχής της αναγκαίας κοινωνικής προστασίας εντός των κρατών μελών. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το θεμελιώδες πρόβλημα, έχουμε ανάγκη από ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Και αυτές δεν θα είναι πολιτικά εφικτές αν δεν υπάρξει ένας πολύ πιο δυναμικός πανευρωπαϊκός δημόσιος διάλογος και ένα πολύ πιο στιβαρό, αυτοδύναμο και αξιόπιστο πανευρωπαϊκό κίνημα".

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο "Εύρω-Μέρισμα".

Συνιστάται στην πληρωμή ενός μέτριου βασικού εισοδήματος σε κάθε νόμιμο κάτοικο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τουλάχιστον του υποσυνόλου που αποτελείται από τα κράτη-μέλη τα οποία είτε ανήκουν στην ευρωζώνη. Κοστολογείται περίπου στα 200 ευρώ ανά κεφαλή.

Αυτό το εισόδημα παρέχει στον κάθε κάτοικο ένα καθολικό και άνευ όρων "πάτωμα" το οποίο μπορεί να συμπληρωθεί από εισόδημα εργασίας, εισόδημα από κεφάλαια, αλλά και από κοινωνικά επιδόματα. Το συγκεκριμένο ύψος του μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα, σύμφωνα με το κόστος ζωής. Μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερο για τους νέους και υψηλότερο για τους ηλικιωμένους.

Για να χρηματοδοθεί ένα Εύρω-Μέρισμα μεσαίους ύψους 200 ευρώ το μήνα για κάθε κάτοικο της ΕΕ, χρειάζεται η βάση της εναρμοσμένης προστιθέμενης αξίας της ΕΕ να φορολογηθεί μ’ένα συντελεστή περίπου των 20%, ενώ η συνολική επιβάρυνση του ΑΕΠ της ΕΕ θα πλησιάζει το 10%.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝεΠ

Τι Είναι το Ινστιτούτο Νέας Πολιτικής όπως το περιγράφουν τα μέλη του:

-Το Ινστιτούτο Νέας Πολιτικής (ΙΝεΠ) είναι δεξαμενή σκέψης (think tank), οργανισμός πολιτικής συνηγορίας (advocacy organisation) και κέντρο επιστημονικών πόρων (resource centre).

-Το ΙΝεΠ προσπαθεί να συμβάλλει στην πειστική διατύπωση μιας πρότασης ενός νέου προοδευτισμού που θα ταιριάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες και παραδόσεις της Ελλάδας και θα αναζωογονεί τις πολιτικές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελεύθερου κέντρου.

-Το Ινστιτούτο εμπνέεται από τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης, από τα απαραβίαστα δικαιώματα κάθε προσώπου, τις αρχές της ανεκτικότητας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, από το δικαίωμα και την ευθύνη κάθε ανθρώπου να δημιουργεί και να διατηρεί το επιλεγμένο από τον ίδιο νόημα στη ζωή του, από την ανεξάντλητη συμβολή του ελληνικού πνεύματος στον παγκόσμιο πολιτισμό και από την αισιοδοξία του Διαφωτισμού για τη δυνατότητα του ανθρώπου να κατανοήσει, να βιώσει πληρέστερα και να βελτιώσει τον κόσμο.

Οι κύριοι στόχοι του Ινστιτούτου είναι ιδίως η αναζήτηση και δημοσίευση έξυπνων και εφαρμόσιμων εγχώριων λύσεων δημόσιας πολιτικής και ιδιαίτερα:

-Η προσαρμογή και υποστήριξη ανάλογων λύσεων που έχουν επιτυχώς δοκιμαστεί σε άλλες χώρες με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της ελληνικής πολιτικής παράδοσης και κοινωνικής πραγματικότητας.

-Η προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, με έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ισότητα ευκαιριών, την αξιοκρατία, την προστασία των αδυνάτων και την ανοικτή οικονομία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Η έρευνα, ανάλυση και επεξεργασία των αναγκαίων σχετικών πραγματικών, επιστημονικών και θεωρητικών δεδομένων. Η προώθηση κουλτούρας διαμόρφωσης πολιτικής βάσει αρχών και τεκμηρίωσης.

-Η έξοδος της Ελλάδας από την παρούσα οικονομική και πολιτική κρίση με όρους που θα της επιτρέψουν στη θέση της συναλλαγής, της δυσπιστίας και των πελατειακών μηχανισμών να εδραιωθεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο δικαίου και αλληλεγγύης.

-Η συμβολή στην ευρωπαϊκή συζήτηση για καλύτερους και δικαιότερους θεσμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Περισσότερες πληροφορίες για το ΙΝεΠ θα βρείτε στην ιστοσελίδα του: http://www.innpol.blogspot.gr

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα