Η Σαουδική Αραβία γυρνά την πλάτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας

19:50 18/10/2013 - Πηγή: TNSite
Απορρίπτει η Σαουδική Αραβία την εκλογή της στη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατηγορώντας τον Οργανισμό πως δεν μπορεί να τερματίσει πολέμους και να επιλύσει συγκρούσεις, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Το Βασίλειο θεωρεί πως ο μηχανισμός με τον οποίο δουλεύει και τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά που έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν το αφήνουν να αναλάβει σωστά τις ευθύνες του για την παγκόσμια ειρήνη»,

ανέφερε το υπουργό Εξωτερικών της χώρας σε δήλωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως αδυνατεί να αναλάβει τη θέση του μη μόνιμου μέλους έως ότου εισαχθούν μεταρρυθμίσεις- χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποιες μεταρρυθμίσεις αναφέρεται.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνει το Reuters, εμφανίστηκε διχασμένο ως προς τη διαχείριση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία με τις δυτικές δυνάμεις να πιέζουν για αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και τη Ρωσία να θέτει βέτο σε ψηφίσματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτή τη σύγκρουση η Σαουδική Αραβία τάχθηκε με την πλευρά των εξεγερμένων.

Η Σαουδική Αραβία, μαζί με τη Χιλή, τη Λιθουανία, το Τσαντ και τη Νιγηρία, εξελέγη χθες μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις ήταν ιδιαίτερα επικριτικές για τις υποψηφιότητες της Σαουδικής Αραβίας και του Τσαντ, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη αυτά παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα νέα μέλη θα αναλάβουν τις θέσεις τους την 1η Ιανουαρίου για δυο χρόνια και θα αντικαταστήσουν το Αζερμπαϊτζάν, τη Γουατεμάλα, το Μαρόκο, το Πακιστάν και το Τόγκο.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα