Η επέκταση του αεροδρομίου του Ζάγκρεμπ στο ΣΔΙΤ

21:14 6/12/2013 - Πηγή: TNSite
Δάνειο ύψους 80 εκατ. ευρώ χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) για τη χρηματοδότηση του έργου επέκτασης του αεροδρομίου του Ζάγκρεμπ στην Κροατία, που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού επιβατών. Πρόκειται για το πρώτο έργο σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που χρηματοδοτεί η ΕΙΒ στα δυτικά Βαλκάνια, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Τα κεφάλαια από την ΕΙΒ- χορηγούμενα στο πλαίσιο ενός καινοτόμου συστήματος χρηματοδότησης ΣΔΙΤ

-θα αξιοποιηθούν στην επέκταση του αεροδρομίου του Ζάγκρεμπ, παρέχοντας πρόσθετη δυναμικότητα, για τον περιορισμό της υπάρχουσας συμφόρησης και την καλύτερη κάλυψη της αναμενόμενης αύξησης της κυκλοφορίας στο μέλλον. Το αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ δεν είναι μόνο το πιο σημαντικό αεροδρόμιο στην Κροατία, αλλά, λόγω της τοποθεσίας του στο σταυροδρόμι των πανευρωπαϊκών διαδρόμων μεταφορών V και X, αντιπροσωπεύει μια πύλη μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της υπόλοιπης Ευρώπης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της EIB, Ντάριο Σκαναπιέκο.

Ανάδοχος του έργου για μία περίοδο 30 ετών, αλλά και δανειολήπτης, είναι η εταιρεία «Medjunarodna zracna luka Zagreb d.o.o», που ανήκει στην γαλλικών συμφερόντων κοινοπραξία "Zagreb Airport International Company" (ZAIC).

Μέσω των κεφαλαίων της ΕΙΒ θα χρηματοδοτηθεί η πρώτη φάση της επέκτασης του αεροδρομίου, που περιλαμβάνει την κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού επιβατών, έκτασης 65.000 τ.μ., και τις συναφείς υποδομές του. Ο υπάρχων τερματικός επιβατικός σταθμός θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι ο νέος να καταστεί λειτουργικός. Με την ολοκλήρωσή του, η δυνατότητα εξυπηρέτησης της επιβατικής κίνησης θα αυξηθεί από περίπου 1,5 εκατ. σε 5 εκατ. επιβάτες ετησίως, αναφέρει ανακοίνωση της ΕΙΒ.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα