Η Ε.Ε. και οι Ηνωμένες Πολιτείες επεξεργάζονται σχέδιο βοήθειας προς την Ουκρανία

10:40 3/2/2014 - Πηγή: TNSite

Η κα Άστον μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal είπε ότι το πακέτο θα στοχεύει στην ενίσχυση της Ουκρανίας η οποία μέσα από μια μεταβατική περίοδο προσωρινής κυβέρνησης θα μπορούσε να εγκρίνει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να προετοιμάσει το έδαφος για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με την υπάρχουσα κατάσταση είναι προγραμματισμένες για το επόμενο έτος .

Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες « αναπτύσσουν ένα σχέδιο - ένα ουκρανικό σχέδιο- που εξετάζει τι πρέπει

να κάνουμε σε διάφορα μέρη της οικονομίας αυτή τη στιγμή για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα », ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις της Άστον στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που γίνεται στο Μόναχο.

Η Ουκρανία συγκλονίζεται από μαζικές αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εξ αιτίας της απόρριψης από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Νοέμβριο, υπέρ των στενότερων δεσμών της χώρας του με τη Ρωσία. Η Ουκρανία «κέρδισε» τη ρωσική υπόσχεση για οικονομική ενίσχυση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχυθεί η πάσχουσα οικονομία της.

Αλλά όταν ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μίκολα Αζάροφ παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, υποκύπτοντας στις πιέσεις των διαδηλωτών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα περιμένει έως ότου σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση για να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της οικονομικής συμφωνίας.

Η Άστον από την πλευρά της διευκρίνισε ότι το ποσό της προτεινόμενης δέσμης οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και τις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά όπως είπε « το ποσό δεν θα είναι μικρό». Ανέφερε επίσης ότι το πακέτο μπορεί να μην περιλαμβάνει μόνο «ρευστό», αλλά θα μπορούσε επίσης να περιέχει «εγγυήσεις» ή βοήθεια σχετικά με τις επενδύσεις ή την στήριξη του ουκρανικού νομίσματος, χωρίς όμως να επεκταθεί περαιτέρω.

Σε αντίθεση με προηγούμενες υποσχέσεις για βοήθεια από την πλευρά της ΕΕ, το συγκεκριμένο πακέτο δεν θα εξαρτηθεί από την επίτευξη συμφωνίας της Ουκρανία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε επίσης η Κάθριν Άστον η οποία επισκέφθηκε την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα για να προσπαθήσει να προωθήσει το διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και αναμένεται να επιστρέψει στο Κίεβο την Τρίτη.

Φεύγει από την Ουκρανία ο διαδηλωτής που απήχθη και βασανίστηκε

Άδεια από τις ουκρανικές αρχές να μεταβεί στο εξωτερικό για νοσηλεία έλαβε ο αντιπολιτευόμενος διαδηλωτής Νμίτρο Μπουλάτοφ, ο οποίος εντοπίστηκε προ ημερών αιμόφυρτος και βαριά κακοποιημένος έπειτα από οκτώ ημέρες εξαφάνισης.

Ο Μπουλάτοφ, εκ των ηγετών κινήματος αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών, αναχώρησε την Κυριακή από το νοσοκομείο του Κιέβου για το αεροδρόμιο με προορισμό τη Ρίγα της Λετονίας.

Τα πλάνα με το πρόσωπο χτυπημένο και αιμόφυρτο έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο την οργή της αντιπολίτευσης.

Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν πως θα κατευθυνόταν για νοσηλεία στη Γερμανία, αλλά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε πως θα μεταβεί στη Λετονία.

Μιλώντας από την κλινική του Κιέβου όπου φίλοι του Μπουλάτοφ και γιατροί απέτρεψαν τις προσπάθειες αστυνομικών να τον συλλάβουν από την Πέμπτη, ο Κλίτσκο διαβεβαίωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών τον πληροφόρησε πως ο ακτιβιστής είναι ελεύθερος να βγει από τη χώρα.

Οι Αρχές είχαν θέσει τον Μπουλάτοφ σε «κατ' οίκον περιορισμό» για την «ενορχήστρωση μαζικών ταραχών».

Συνεργάτες ενός άλλου πολιτικού της αντιπολίτευσης, του βουλευτή και μεγιστάνα Πέτρο Ποροσένκο, είπαν ότι ο Μπουλάτοφ έφυγε το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν κι επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο με προορισμό το αεροδρόμιο.

Ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν προσφερθεί να παράσχουν νοσηλεία στον Μπουλάτοφ, ο οποίος βρέθηκε αιμόφυρτος και τραυματισμένος σε μια δασική περιοχή έξω από το Κίεβο και κατήγγειλε ότι βασανίστηκε από πρόσωπα άγνωστα στον ίδιο επί οκτώ ημέρες.

Την Κυριακή, περισσότεροι από 50.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν στο κέντρου του Κιέβου, το οποίο έχουν καταλάβει διαδηλωτές από την έναρξη της σοβαρότερης κρίσης που σοβεί στην Ουκρανία, μετά την ανεξαρτησία της το 1991.

Οι σημαντικότεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο και ο Αρσένι Γιατσένιουκ, που επέστρεψαν από το Μόναχο όπου έλαβαν την στήριξη της Δύσης, ήταν στο βήμα. Ο Κλίτσκο ζήτησε την άνευ όρων απελευθέρωση των διαδηλωτών που συνελήφθησαν, τονίζοντας ότι πρέπει να ακυρωθεί ο νόμος περί αμνηστίας που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ ζήτησε διεθνή διαμεσολάβηση στην κρίση που ταλανίζει τη χώρα του. Ο Γιατσένιουκ ζήτησε την οικονομική βοήθεια της Δύσης.

Ανάμεσα στους πρώτους ομιλητές και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της Γιούλια Τιμόσενκο, ο Γιούρι Λουτσένκο, κατήγγειλε "μια νέα απόπειρα αποικισμού" εκ μέρους της Ρωσίας. Κάλεσε επίσης στη συγκρότηση μονάδων αυτοάμυνας σε όλη τη χώρα. "Αυτό θα είναι η καλύτερη εγγύηση κατά της αιματοχυσίας", τόνισε. "Τίποτε δεν τελείωσε, τίποτε δεν χάθηκε αλλά και τίποτε δεν κερδηθεί", είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Η διαδήλωση, η πρώτη τις τελευταίες δέκα ημέρες, που παρουσιάζεται από την αντιπολίτευση ως μια "συνάντηση ενημέρωσης", άρχισε με τις παρεμβάσεις πολλών ιερέων, αρχικά ορθοδόξων και μετά καθολικών, που καλούσαν σε εθνική ενότητα και δικαιοσύνη.

Καμιά λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και η αντιπαράθεση δείχνει να παρατείνεται.

Οι φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις έχουν μετατραπεί σε μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας κατά του προεδρικού συστήματος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας ζητούν την παραίτησή του.

Η διαμαρτυρία άρχισε μετά την ξαφνική μεταστροφή του προέδρου Γιανουκόβιτς, ο οποίος δεν υπέγραψε όπως αναμενόταν στα τέλη Νοεμβρίου μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ για να στραφεί προς τη Ρωσία η οποία τον επιβράβευσε για την κίνησή του αυτή με τη χορήγηση δανείου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ και μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία είναι σημαντική για την ουκρανική βιομηχανία.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

News247

Keywords
ουκρανια, ηνωμενες πολιτειες, σχεδιο, διεθνές νομισματικό ταμείο, έως ότου, εκλογες, διαδηλωσεις, ρωσία, νέα, ηπα, συγκεκριμένο, λύση, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, ρωσία, αυτοκινητο, βημα, γερμανια, εθνικη, ηγετης, ηπα, οικονομια, αεροδρομιο, ακτιβιστης, βοηθεια, γινεται, γιατροι, δηλωσεις, διεθνές νομισματικό ταμείο, δειχνει, εγγυηση, εδαφος, ευρω, ειπαν, ειπε, εβδομαδα, επενδυσεις, εσωτερικων, ετος, εφυγε, εφημεριδα, έως ότου, ιδιο, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κιεβο, λετονια, λύση, μειωση, μοναχο, μοσχα, οκτω, πεμπτη, πουτιν, ριγα, συγκεκριμένο, τριτη, χαθηκε, ασφαλεια, εφαρμογη, ενωση, φιλοι, ηγετες, χωρα, η εφημεριδα, υπουργειο, κυριακη, νοσοκομειο, οργη, πακετο, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα