«Η Αλβανία χρειάζεται νέα αρχή στη συνεργασία με το ΔΝΤ»

05:00 12/7/2013 - Πηγή: TNSite
Η επικεφαλής του γραφείου της Παγκόσμιας Τράπεζας στα Τίρανα, Ξενίγια Λβόβσκι, δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας για το 2013 μειώνεται, ενώ πρότεινε μια νέα αρχή στην συνεργασία μεταξύ της νέας κυβέρνησης και του ΔΝΤ, για να βοηθήσει, όπως είπε, την Αλβανία να δημιουργήσει μια βιώσιμη ανάπτυξη.

«Αυτή είναι μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία, ως συνέπεια της παρατεταμένης

κρίσης στην ευρωζώνη. Η Αλβανία είχε προβλήματα με τα δάνεια και τον ιδιωτικό τομέα. Μια σειρά από προβλήματα στον τομέα της ενέργειας έχουν επιδεινώσει τη δημοσιονομική και οικονομική πίεση. Η οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας ήταν αδύναμη, αλλά ήταν μεγαλύτερη από άλλες γειτονικές χώρες», δήλωσε η επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η κύρια Λβόβσκι αναφέρεται σε τρεις τομείς, που θα πρέπει, όπως επισήμανε, να εργαστεί η νέα κυβέρνηση για να καταστήσει δυνατή μια ευρωπαϊκή Αλβανία. «Πρώτον, να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη στα δημόσια ιδρύματα, που περιλαμβάνει τη διαφάνεια, την ανεξαρτησία των κρατικών θεσμών και την επιβολή του νόμου, χωρίς διακρίσεις. Δεύτερον, τη συνέχιση και την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό σε αυτήν την περίοδο της κρίσης που σάρωσε την Ευρώπη. Τρίτον, η δημοσιονομική εξυγίανση και εξόφληση τον χρεών προς της ιδιωτικές επιχειρήσεις», δήλωσε η κ. Λβόβσκι. Προέτρεψε επίσης, τη νέα κυβέρνηση «να κάνει μια στρατηγική επιλογή των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και να επικεντρώνεται μόνο σε εκείνα που έχουν προτεραιότητα για την χώρα», ενώ τόνισε ακόμα, ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό συμβούλιο.

Να σημειωθεί, ότι η κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, για πολλά χρόνια είχε παγώσει τις σχέσεις της χώρας με το ΔΝΤ, αρνούμενη να υπογράψει την ανανέωση της συνεργασίας.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα