Γιατί τα κατοικίδια προστατεύουν από αλλεργίες και άσθμα;

10:22 19/12/2013 - Πηγή: TNSite

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα ή αλλεργίες. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες δεν γνώριζαν τι ακριβώς προστάτευε τα παιδιά αυτά, αλλά πίστευαν ότι είναι πιθανόν να σχετίζονταν με την «υπόθεση υγιεινής» - δηλαδή, ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας είναι πολύ καθαρός με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να μην εκτίθεται σε αρκετά βακτήρια, ιούς και παράσιτα για τη δημιουργία κατάλληλης ανοσίας. Ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Michigan ανακάλυψε το λόγο για τον οποίο τα κατοικίδια προστατεύουν από αλλεργίες και άσθμα.

Οι ειδικοί έβαλαν ομάδα ποντικών σε σκόνη από σπίτι ενός ιδιοκτήτη σκύλου, και στη συνέχεια ανάμειξαν τα ποντίκια αυτά, με μία άλλη ομάδα που δεν τους δόθηκε η σκόνη, στην οποία εμπεριέχονταν δύο αλλεργιογόνα που σχετίζονται με το άσθμα. Οι ποντικοί που είχαν εκτεθεί στη σκόνη σκύλου έδειξαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής στους αεραγωγούς τους, και παρήγαγαν λιγότερα βλέννα από τα ποντίκια που δεν έλαβαν σκόνη ή σκόνη από ένα νοικοκυριό χωρίς σκύλο.

Όμως οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι δεν ήταν η σκόνη αυτή που προστάτευσε τα ποντίκια, αλλά αυτό που ζούσε στη σκόνη. Πρόκειται για μικρόβια που στην πραγματικότητα άρχισαν να αναμορφώνουν την κοινότητα των ζωντανών οργανισμών στο έντερο των τρωκτικών. Οι αλλαγές αυτές επηρέασαν την ανοσολογική απόκριση των ποντικών και την ικανότητά τους να καταπολεμήσουν ορισμένα αλλεργιογόνα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μόνο βακτήριο που ονομάζεται Lactobacillus johnsonii ήταν πολύ εμφανές στα έντερα των ποντικών που ζούσαν και στην σκόνη σκύλου. Όταν οι ερευνητές έδωσαν μια ζωντανή μορφή του βακτηριδίου αυτού στους ποντικούς που δεν είχαν εκτεθεί σε σκόνη σκύλου, βρήκαν ότι τα ζώα ανέπτυξαν παρόμοια προστασία κατά των αλλεργιογόνων με τους ποντικούς που είχαν εκτεθεί αρχικά.

Οι ειδικοί καταλήγουν πως η σκόνη που σχετίζεται με τα σκυλιά φάνηκε να έχει μια ανοσολογική απόκριση εναντίον των μικροβίων που έχουν συνδεθεί με το άσθμα στα παιδιά. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μελέτες σχετικά με τον χειρισμό των βακτηριδίων του εντέρου και θα μπορούσαν να θεραπεύσουν ή να προστατεύσουν τα παιδιά από αλλεργίες και το άσθμα.

iatros4u

Keywords
Τυχαία Θέματα