Φαύλος κύκλος τα χρέη της Ελλάδας

19:28 16/10/2013 - Πηγή: TNSite
Την ανάγκη ενός δραστικού haircut προκειμένου να σταματήσει ο φαύλος κύκλος του ελληνικού χρέους υπογραμμίζει σε σημερινό δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας υπογραμμίζει ότι αν και η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε δραστικές περικοπές, το δημόσιο χρέος

παραμένει στο ύψος του.

«Είναι αλήθεια ότι από το 2009 η Ελλάδα έχει μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες. Καμία άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ δεν έχει κάνει τόσες περικοπές.

Αλλά ένας από τους λόγους που αυτό συμβαίνει είναι ότι το κράτος δεν πληρώνει πολλούς από τους ανοιχτούς λογαριασμούς του. Και τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που μεταβιβάζονται στην Αθήνα επίσης συμβάλλουν στην απομείωση χρέους.

Πρέπει να μας επιτραπεί λοιπόν να θέσουμε το ερώτημα, κατά πόσον είναι βιώσιμη η σημερινή εξυγίανση. Αδιαμφισβήτητο είναι πάντως ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα προκύψει νέο χρηματοδοτικό κενό και μιλάμε για τουλάχιστον έντεκα δισεκατομμύρια ευρώ» υπογραμμίζει η Tagesspiegel, η οποία επισημαίνει ότι μόνη λύση θα ήταν ένα δραστικό «haircut» στο ελληνικό χρέος.

«Η χορήγηση νέων δανείων θα σήμαινε και επιβολή νέων μέτρων, τα οποία θα επιδείνωναν το άχθος του χρέους. Το αποτέλεσμα θα ήταν η παράταση της ύφεσης και η στασιμότητα των φορολογικών εσόδων, που θα επέβαλαν τη χορήγηση νέας βοήθειας- ένας φαύλος κύκλος που εγκλωβίζει τη χώρα ακόμα περισσότερο στην παγίδα του χρέους.

Η Ελλάδα χρειάζεται λοιπόν πιο αποφασιστικές λύσεις για την ελάφρυνση του χρέους» επισημαίνει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα