Έξι νέοι υπουργοί στην Πορτογαλία

23:22 24/7/2013 - Πηγή: TNSite
Έξι νέοι υπουργοί ορκίσθηκαν σήμερα στην Πορτογαλία, μετά τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κουέλιου.

Από τον ανασχηματισμό βγαίνει ενισχυμένος ο μικρότερος εταίρος του, έπειτα από την πολιτική κρίση, που έφερε την κυβέρνηση στο χείλος της κατάρρευσης.

Ο Πάσους Κοέλιου έσωσε την κυβέρνησή του συμφωνώντας να παραχωρήσει περισσότερα χαρτοφυλάκια στο δεξιό κόμμα CDS-PP, χάρις στη συνεργασία με το οποίο το κυβερνών κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό

Κόμμα (PSD) χαίρει της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή.

Μετά τον ανασχηματισμό, ο αριθμός των υπουργείων της κυβέρνησης αυξήθηκε από 12 σε 14 και ο αντίστοιχος αριθμός των υπουργών που προέρχονται από το CDS-PP από τρεις σε τέσσερις.

Ο ηγέτης του CDS-PP Πάουλου Πόρτας-ο οποίος είχε προκαλέσει την πολιτική κρίση παραιτούμενος από ΥΠΕΞ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική λιτότητας- ορκίσθηκε στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά για την περίσταση. Ο Πόρτας θα συντονίζει επίσης την οικονομική πολιτική και τις διαπραγματεύσεις της Πορτογαλίας με τους διεθνείς δανειστές της, στα πλαίσια του προγράμματος δανεισμού 78 δισ. ευρώ που συμφώνησε η Λισσαβόνα με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Στη θέση του Πόρτας στο ΥΠΕΞ διορίσθηκε το έμπειρο στέλεχος του PSD Ρούι Μασέτε, ο οποίος είχε υπηρετήσει σε διάφορα υπουργεία. Η κυβέρνηση υπερασπίσθηκε τις αντιρρήσεις για τον διορισμό του, καθώς υπήρξε επικεφαλής της εταιρείας χόλντινγκ που διοικούσε την κλυδωνιζόμενη τράπεζα ΒΡΝ, υποστηρίζοντας πως αυτός δεν ευθύνεται για τα προβλήματά της.

Το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο οικονομολόγος και επιχειρηματίας Αντόνιου Πίρες ντε Λίμα, από το CDS-ΡΡ, αντικαθιστώντας τον ανεξάρτητο Άλβαρου Σάντους Περέιρα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν την νέα κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την «θνησιγενή» και υπογράμμισαν πως ο ανασχηματισμός δεν πρόκειται να επηρεάσει την πολιτική λιτότητας, που έχει βυθίσει τη χώρα σε βαθιά λιτότητα και έχει εκτοξεύσει την ανεργία στo 18%.

Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πως η νέα κυβέρνηση πασχίζει «να οικοδομήσει τη βάση για έναν ευρύτερο κοινωνικό διάλογο», προκειμένου να διευκολύνει τη χώρα να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα δανεισμού το 2014.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα