Έσοδα 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τα τέλη στους σκαφάτους

13:36 14/11/2013 - Πηγή: TNSite

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φέρνουμε μετά από μακρά διαβούλευση να επιβάλλουμε ένα τέλος πλόων και παραμονής στα σκάφη αναψυχής. Γιατί φέρνουμε αυτήν τη ρύθμιση; Πρώτα απ’ όλα βεβαίως για να τονώσουμε τα έσοδα.

Δεύτερος λόγος είναι για να αποκαταστήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη. Διότι πρέπει να υπάρχει ένα τέλος στη θάλασσα, ανάλογο με το τέλος κυκλοφορίας στην ξηρά", υπογράμμισε.

Μίλησε ακόμα σχετικά με την κριτική που ασκήθηκε πως το τέλος πλόων και παραμονής των σκαφών "είναι χάδι στους σκαφάτους".

"Δεχόμαστε κριτική γι’ αυτό το τέλος ότι είναι φθηνό, ότι είναι χάδι,

ότι είναι μία ρύθμιση ευεργετική προς τους "σκαφάτους" και ούτω καθ’ εξής. Θα ήθελα, λοιπόν, να είμαι πιο σαφής απέναντι σε αυτήν την κριτική και να σας δείξω γιατί αυτή η ρύθμιση έτσι όπως επιβάλλεται είναι και δίκαιη και λειτουργική και μας καθιστά και ανταγωνιστικούς.

Με όλους τους προηγούμενους φόρους που έχουν επιβληθεί στα σκάφη αναψυχής τα δημόσια έσοδα δεν είδαμε σε καμία περίπτωση να κερδίζουν κάτι σημαντικό. Θα σας πω ότι από τον ειδικό φόρο που επιβλήθηκε στα σκάφη αναψυχής στο παρελθόν είναι ζήτημα αν έχουν μαζευτεί πάνω από 200.000 ευρώ.

Έχω τα απολογιστικά στοιχεία του 2012. Η έκτακτη εισφορά στα σκάφη αναψυχής έφερε μόνο 40.000 ευρώ, ενώ για το 2011 το ποσό είναι κοντά στις 150.000 ευρώ. Είναι ένα αστείο νούμερο για ένα πλήθος σκαφών αναψυχής.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση λέμε ότι εξαιρούνται οι βάρκες, δηλαδή ό,τι υπάρχει μέχρι επτά μέτρα, που είναι η βάρκα της κάθε οικογένειας, του μεροκαματιάρη, του συνταξιούχου, το φθηνό μέσο αναψυχής. Από τα επτά μέτρα ως τα οκτώ, ετήσιο τέλος 200 ευρώ. Από οκτώ έως δέκα μέτρα, 300 ευρώ. Από δέκα έως δώδεκα, 400 ευρώ. Άνω των δώδεκα μέτρων, ανά μέτρο, 100 ευρώ το μέτρο, δηλαδή 1200 ευρώ ετήσιο τέλος πλόων και παραμονής σε ένα δωδεκάμετρο σκάφος.

Νομίζω ότι μπορούμε, βάσει των στοιχείων που έχουμε για τα σκάφη που σήμερα βρίσκονται στη χώρα, αλλά και αυτά που μας επισκέπτονται, να προϋπολογίσουμε με ασφάλεια, αν εισπραχθεί σωστά και λειτουργήσουν οι μηχανισμοί είσπραξης, ένα έσοδο, περίπου, της τάξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως", τόνισε.

Ανέφερε ακόμα πως θέλουν να εγκριθεί η επιβολή του τέλους από τη Βουλή για τον απλούστατο λόγο ότι πρέπει να προετοιμαστούν οι υπηρεσίες ώστε να γίνει το ηλεκτρονικό σύστημα για την πληρωμή του και να είναι έτοιμο ως την 1η Ιανουαρίου.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα