Επικίνδυνη η οδήγηση χωρίς αντηλιακό

15:43 31/7/2013 - Πηγή: TNSite

Οι οδηγοί πρέπει να αλείφονται με αντηλιακό πριν μπουν στο αυτοκίνητό τους, διότι η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά τα τζάμια και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 225 άνδρες και γυναίκες ανακάλυψαν ότι μόλις το 15% βάζουν «συνήθως» αντηλιακό πριν οδηγήσουν - ένα ποσοστό το οποίο χαρακτήρισαν «θλιβερό» οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Stony Brook, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Αντιθέτως, το 38% από αυτούς είπαν ότι φυσιολογικά χρησιμοποιούν αντηλιακό όταν βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους ή κάνουν υπαίθριες

εργασίες, όπως η κηπουρική ή η άσκηση, παρότι διαθέτουν σε αυτές πολύ λιγότερο χρόνο απ’ ό,τι όταν οδηγούν.

Το εκπληκτικό είναι ότι οι εθελοντές με ιστορικό καρκίνου του δέρματος δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες από εκείνους δίχως ιστορικό να αλείφονται με αντηλιακό πριν μπουν στο αυτοκίνητό τους.

Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν την μελέτη τους στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας» (JAAD), αναφέρουν ότι μολονότι τα τζάμια του αυτοκινήτου απορροφούν την UVB ακτινοβολία η οποία είναι υπεύθυνη πρωτίστως για τα ηλιακά εγκαύματα, αφήνουν να «περνάει» η πιο επιβλαβής UVA.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων πίστευαν ότι δεν χρειάζονται αντηλιακό, εφ’ όσον οδηγούν με κλειστά παράθυρα.

«Όπως η πλειονότητα των εθελοντών μας, έτσι κι εγώ πίστευα κάποτε ότι είμαι προστατευμένος από τον ήλιο όταν βρίσκομαι μέσα σε ένα όχημα», παραδέχθηκε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντένις Π. Κιμ, από την Ιατρική Σχολή του Stony Brook.

«Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει και επειδή μεγάλο τμήμα της έκθεσής μας στον ήλιο προκαλείται όταν βρισκόμαστε εντός οχημάτων, η σχετιζόμενη με τα οχήματα έκθεση στον ήλιο δεν είναι κάτι που πρέπει να αμελούμε».

Οι ερευνητές τονίζουν ότι επαρκή προστασία από τον ήλιο παρέχουν μόνο τα παρμπρίζ που κατασκευάζονται από απανωτές στρώσεις κρυστάλλων, καθώς και τα βαμμένα παράθυρα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παρμπρίζ με στρώσεις κρυστάλλων μπορούν να απορροφήσουν το 98% της UVA.

Ωστόσο, η ακτινοβολία αυτή, που εισδύει βαθιά στο δέρμα και προκαλεί γήρανση και δερματικούς καρκίνους, μπορεί εύκολα να διαπεράσει τα πλαϊνά παράθυρα και το πίσω τζάμι που συνήθως δεν κατασκευάζονται από στρώσεις κρυστάλλων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κοινά τζάμια αυτοκινήτου αφήνουν να περνάει το τουλάχιστον 80% της UVA.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως όταν οι οδηγοί βάζουν αντηλιακό, συχνά ξεχνούν τα χέρια τους, παρ’ ό,τι αυτά είναι που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, και βάζουν μόνο στο πρόσωπο και τον λαιμό.

Πηγή : Web Only

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα