Έντονη αντιπαράθεση στη βουλγαρική Βουλή

21:57 29/5/2013 - Πηγή: TNSite
Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης διαδραματίστηκε η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας, η οποία τελικά ενέκρινε την κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρκσι, με τις 120 συνολικά ψήφους, των Σοσιαλιστών και του φιλελεύθερου «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών».

Όπως αναμενόταν, η κρίσιμη πολιτική μάχη ξεκίνησε πρωί-πρωί στο «διαδικαστικό μέτωπο», όταν βουλευτές, δημοσιογράφοι, επίσημοι και διπλωμάτες στα θεωρεία

περίμεναν να δουν με κομμένη την ανάσα αν θα προκύψει, τελικά, η πλειοψηφία από 121 βουλευτές που απαιτεί ο Κανονισμός ως προϋπόθεση για τη πραγματοποίηση της συνεδρίασης. Επειδή το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα(ΒΣΚ) και το φιλελεύθερο «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (ΚΔΕ) κέρδισαν συνολικά στις πρόσφατες εκλογές ακριβώς τις μισές έδρες στη νεοεκλεγμένη Βουλή, κατά συνέπεια, η συνεδρίαση για την εκλογή της νέας κυβέρνησης «κρεμόταν» στη μια ψήφο(τουλάχιστον) της παράταξης «Ατάκα» την οποία όπως δήλωσε στη συνέχεια παρείχε ο αρχηγός των σκληροπυρηνικών εθνικιστών Βόλεν Σίντεροφ. Διευκρίνισε πάντως, ότι το «Ατάκα» δεν πρόκειται να δώσει υποστήριξη στην κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι, αλλά «εκτελεί τη λαϊκή εντολή να φράξει το δρόμο προς την εξουσία σε κάποιους οι οποίοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τα σκάνδαλά τους, για την πλήρη εξιχνίαση των οποίων ως το τέλος ο ίδιος θα καταβάλω κάθε προσπάθεια».

Επίσης, ο πρόεδρος του «Ατάκα» επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπόικο Μπορίσοφ με καταγγελίες, ότι «δεν αξίζουν φράγκο», όπως είπε, οι διαβεβαιώσεις του κ. Μπορίσοφ, ότι θα είναι εποικοδομητική αντιπολίτευση αφού το ΓΕΡΜΠ συνεχίζει να υπονομεύει τις εργασίες του κοινοβουλίου, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να ματαιώσει τη σημαντική ψηφοφορία της νέας κυβέρνησης, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του «Ατάκα».

«Στις πρόσφατες εκλογές ο λαός εκδήλωσε με ξεκάθαρο τρόπο τη κυρίαρχη βούλησή του. Τα δύο τρίτα των Βούλγαρων πολιτών δήλωσαν με την ψήφο τους, ότι θέλουν αλλαγή». Αυτό είπε στην ομιλία του ο αρχηγός των σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ, σύμφωνα με τον οποίο κύρια προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι να εξασφαλίσει την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και «να δώσει ελπίδα και προοπτική στη χώρα και σε κάθε Βούλγαρο πολίτη». Τόνισε, δε, ότι στις πρόσφατες κάλπες οι Βούλγαροι «καταψήφισαν την αλαζονεία, την ανικανότητα και την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων, μέχρι και καπρίτσιων, που είχαν μεταμορφώσει τη Βουλγαρία σε χώρα υπό κατοχή, την οποία εκμεταλλεύονταν αμείλικτα προσκείμενα στην κυβέρνηση μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και μονοπώλια».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπόικο Μπορίσοφ κατήγγειλε τα τρία υπόλοιπα κόμματα στη Βουλή, ότι «κορόιδεψαν τους ψηφοφόρους στην προεκλογική εκστρατεία», όπως είπε, σχηματίζοντας «ανίερη συμμαχία» στήριξης της κυβέρνησης Ορεσάρσκι. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το ΓΕΡΜΠ θα στηρίξει την πολιτική της, επειδή ξέρει πόσο δύσκολο έργο είναι η διακυβέρνηση στα δεδομένα της σοβαρότατης κρίσης που διανύει ο πλανήτης, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Ευχαριστώ, κ. πρόεδρε, για τις πολύτιμες συμβουλές, που μου δώσατε για τα θέματα των Οικονομικών».
Με αυτόν τον τρόπο απευθύνθηκε, ο καθηγητής, πρώην υπουργός Οικονομικών με πολύχρονη εμπειρία σε διάφορες κυβερνήσεις της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι προς τον Μπόικο Μπορίσοφ.

Στη συνέχεια, ο κ. Ορεσάρσκι εξέφρασε την ελπίδα, ότι ο κ. Μπορίσοφ θα κρατήσει το λόγο του και πράγματι θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση, κύριες προτεραιότητες της οποίας θα είναι η αποκατάσταση της Πολιτείας και η εμπέδωση της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, η ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και η δημιουργία προϋποθέσεων για οικονομική ανάκαμψη, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

«Τα πρώτα πυρά», ωστόσο, ο πρωθυπουργός Ορεσάρσκι τα δέχτηκε από τον αρχηγό της αριστερής πτέρυγας των σοσιαλιστών Γιαννάκι Στοίλοφ, ο οποίος έδωσε «πίστωση εμπιστοσύνης» από το βήμα στη νέα κυβέρνηση ως την ερχόμενη άνοιξη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΔΕ Λουτφί Μεστάν δήλωσε: «Το έργο σας είναι πράγματι πολύ δύσκολο, κ. πρωθυπουργέ, αφού δεν πρόκειται να έχετε όχι εκατό ημέρες αλλά ούτε εκατό δευτερόλεπτα ανοχής, επειδή οι επιθέσεις εναντίον των υπουργών σας άρχισαν πριν ακόμα εκλεγούν. Αλλά δεν βαριέστε, και τους Δώδεκα Αποστόλους να είχατε προτείνει, πάλι τα ίδια θα είχαμε επειδή αυτά είναι τα πάθη μας εδώ, στη Βουλγαρία», είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΚΔΕ, μεταξύ των άλλων.

Στην ψηφοφορία παρέστησαν ο πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ, ο πατριάρχη Νεόφυτος, προκαθήμενοι των υπόλοιπων θρησκευμάτων, μέλη του διπλωματικού σώματος και άλλοι επίσημοι.

Με θετικά σχόλια δέχεται, σε γενικές γραμμές, ο βουλγαρικός Τύπος τη νέα κυβέρνηση.

«Ο Ορεσάρσκι ποντάρει σε καθηγητές και διδάκτορες» είναι ο τίτλος του χαρακτηριστικού πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ, στο οποίο η εφημερίδα «Σταντάρτ» επισημαίνει, μεταξύ των άλλων, ότι τα έντεκα από τα δεκαεφτά μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας έχουν διάφορους πανεπιστημιακούς τίτλους.

Η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι ανέλαβε το έργο της αμέσως μετά την ορκωμοσία της σήμερα στη Βουλή.

Στη μεγάλη αίθουσα του Υπουργικού συμβουλίου έγινε η επίσημη τελετή παράδοσης και παραλαβής της εκτελεστικής εξουσίας από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μαρίν Ράικοφ στον Πλάμεν Ορεσάρσκι.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα