Έκκληση ΟΗΕ για αυτοσυγκράτηση στην Αίγυπτο

07:15 4/7/2013 - Πηγή: TNSite
Σε αυτοσυγκράτηση καλεί την Αίγυπτο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, καθώς και διατήρηση των δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης, μετά την πτώση του Μόρσι από το στρατό.

«Πολλοί Αιγύπτιοι έχουν εκφράσει, μέσω των διαδηλώσεων, την απογοήτευση και τις εύλογες ανησυχίες τους», είπε ο Μπαν σε δήλωσή του, χωρίς ωστόσο να καταδικάζει την αποπομπή του Μόρσι από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις. «Την ίδια στιγμή,

η στρατιωτική παρέμβαση σε οποιαδήποτε κατάσταση είναι ανησυχητική», είπε. «Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθούν οι πολιτικοί κανόνες, σύμφωνα με τις αρχές τις δημοκρατίας».

Τις βαθιές του ανησυχίες σχετικά με την απομάκρυνση του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την κυβέρνηση εξέφρασε και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και έκανε έκκληση για την άμεση επιστροφή της χώρας σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση.

Σε γραπτή του δήλωση, στην οποία σχολιάζει τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Κάιρο, ο Ομπάμα ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τους αρμόδιους αμερικανικούς οργανισμούς να επανεξετάσουν τις συνέπειες που θα επέλθουν στην Αίγυπτο σχετικά με τη στρατιωτική παρέμβαση και να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομική βοήθεια που αποστέλλουν οι ΗΠΑ προς τη χώρα.

«Κατά τη διάρκεια αυτής αβέβαιης περιόδου, περιμένουμε από το στρατό να προστατεύσει τα δικαιώματα των Αιγυπτίων πολιτών, ανδρών και γυναικών», ανέφερε στη γραπτή του δήλωση ο αμερικανός πρόεδρος.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα