Διετή αναστολή του ειδικού τέλους ταφής για τα απόβλητα ζητά η ΚΕΔΕ

02:49 16/1/2014 - Πηγή: TNSite
Διετή αναστολή του ειδικού τέλους ταφής για τα απόβλητα, που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, ύψους 35 ευρώ ανά τόνο, που θα αυξάνεται κατά πέντε ευρώ ανά τόνο και ανά έτος έως το ποσό των 60 ευρώ, ζητά η ΚΕΔΕ με απόφασή της κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Το ειδικό τέλος ταφής θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον κόστος - που για την Αττική είναι 45 ευρώ ο τόνος- και θα επιβαρύνει πολίτες και δήμους.

Σύμφωνα με το άρθρο 43 του Ν.4042/12, το ειδικό τέλος εφαρμόζεται από 1η Ιανουαρίου

2014, θα κατατίθεται στο Πράσινο Ταμείο και θα διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και έργων ανάκτησης και διάθεσης αποβλήτων.

Όπως σημειώθηκε κατά τη συνεδρίαση, το ειδικό τέλος σχεδιάζεται να εφαρμοσθεί χωρίς να έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η σχετική ΚΥΑ και χωρίς θα έχει ολοκληρωθεί το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, αν και το ΥΠΕΚΑ είχε την υποχρέωση να ολοκληρώσει το σχεδιασμό έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, μόλις στα μέσα Δεκεμβρίου έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και το Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων και η διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου.

Συγχρόνως, σημειώνει η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της, δεν έχει ξεκαθαρισθεί το καθεστώς λειτουργίας των ΦΟΣΔΑ για τους οποίους έχει ζητήσει να παραταθεί ο χρόνος συγχώνευσής τους κατά δυο χρόνια. Και προσθέτει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα υποδομών διαχείρισης και διεθνής διαγωνισμός για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων μέσω ΣΔΙΤ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει «αυθαίρετη» και «παράδοξη» την εφαρμογή του ειδικού τέλους ταφής.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα