Διεθνής κατακραυγή για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας περί επαναφοράς της Υγειονομικής Διάταξης 39Α

14:50 4/7/2013 - Πηγή: TNSite
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση του Υπουργού Υγείας για την επαναφορά της 39Α Υγειονομικής διάταξης, που είχε καταργηθεί.

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδιδε νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία κατά του AIDS και συνιστά την όσο πιο έγκαιρη είσοδο στην αντιρετροϊκή θεραπεία, η Ελλάδα αποτέλεσε για άλλη μια φορά αντικείμενο αρνητικών σχολιασμών, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Υπουργού Υγείας για επαναφορά της 39Α Υγειονομικής διάταξης,

που είχε καταργηθεί.

Πρόσφατα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στην Κουάλα Λαμπούρ, δείχνουν ότι η πιο έγκαιρη αντιρετροϊκή θεραπεία θα βοηθήσει τους ανθρώπους που φέρουν τον ιό του AIDS να ζουν περισσότερο και υγιέστερα και θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε άλλους.

Η κίνηση αυτή θα μπορεί να αποτρέψει επιπλέον 3 εκατομμύρια θανάτους, ενώ μπορεί να προλάβει ακόμα και 3,5 εκατομμύρια νέες μολύνσεις από AIDS έως το 2025.

Οι νέες συστάσεις παρουσιάστηκαν στις Ενοποιημένες κατευθυντήριες γραμμές της ΠΟΥ, για τη χρήση των αντιρετροϊκών φαρμάκων για τη θεραπεία και την πρόληψη των λοιμώξεων του ιού του AIDS, καθώς νέα στοιχεία αποκαλύπτουν πως συνολικά 9,7 εκατομμύρια άνθρωποι θα επωφεληθούν από τα σωτήρια φάρμακα.

‘Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν ένα ακόμα άλμα μπροστά στην τάση για ολοένα υψηλότερους στόχους και για συνεχώς μεγαλύτερα επιτεύγματα’, υπογραμμίζει η Γενική Διευθύντρια της ΠΟΥ Dr. Margaret Chan.

Και συμπληρώνει: ‘Με σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους να λαμβάνουν σήμερα αντιρετροϊκή θεραπεία, βλέπουμε ότι οι προοπτικές - κάτι αδιανόητο μόλις πριν από λίγα χρόνια - μπορούν να τροφοδοτήσουν πλέον τη δυναμική που απαιτείται για να εξαναγκαστεί η επιδημία του AIDS σε μια μη αναστρέψιμη παρακμή’.

Την ίδια ώρα λοιπόν, που ανακοινώνονταν αυτά και πλήθος άλλα θεαματικά στοιχεία σχετικά με την ασθένεια του AIDS, ο νέος υπουργός Υγείας στη χώρα μας ανήγγειλε την επαναφορά της υγειονομικής διάταξης 39Α που καταργήθηκε με ομόφωνη απόφαση από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου.

Σύμφωνα, δε, με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, η επίμαχη υγειονομική διάταξη 39Α χαρακτηρίστηκε ξεκάθαρα ως αντισυνταγματική, ενώ είχε προκαλέσει και στο παρελθόν την εγχώρια και διεθνή κατακραυγή με τις συστάσεις του UNAIDS (ΓραφείουHIV/AIDSστον ΟΗΕ) προς το Υπουργείο και τις πρόσφατες προτάσεις του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την πρόληψη νοσημάτων) για τους τρόπους αντιμετώπισης της επιδημίας HIV μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών αναφορικά με τον διακριτικό ρόλο της ΕΛ.ΑΣ στο δρόμο.

Η διεθνής, μάλιστα κατακραυγή επανήλθε ακόμα μία φορά κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Françoise Barre Sinoussi, Προέδρου της Διεθνούς οργάνωσης για το Aids (International AIDS Society), στη Συνεδρίαση που εξελισσόταν στην Κουάλα Λαμπούρ.

Ανάμεσα στα θεαματικά θετικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν σχετικά με τον επιδημιολογικό περιορισμό της νόσου, σκοτεινό σημείο στην αναφορά της αποτέλεσε η απόφαση του νέου Υπουργού Υγείας, όταν λίγες μόνο μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αποφάσισε να επαναφέρει την επίμαχη διάταξη.

Κατά της απόφασης αυτής αναφέρθηκε και η Παγκόσμια Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και προτρέπει στη διεθνή καταγγελία της απόφασης αυτής.

Αναφέρεται δε, διεξοδικά στην παρουσίαση όλων των γεγονότων που είχαν προηγηθεί της απόφασης κατάργησης της υγειονομικής διάταξης 39Α με ιδιαίτερη έμφαση στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εμπλεκομένων στην υπόθεση αυτή και την αθώωση, τελικά από την ελληνική δικαιοσύνη, των γυναικών που είχαν κατηγορηθεί.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», σε ανακοίνωσή του αντιτίθεται σθεναρά στην απόφαση αυτή του Υπουργού Υγείας και προτρέπει σε πολυεπίπεδη και συντονισμένη αντίδραση. Τη στάση αυτή συνυπογράφουν οι φορείς : ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ,PRAKSIS,ATHENSPRIDE,HOMOPHONIA- THESSALONIKIPRIDE, ΣΥΝΘΕΣΗ, ΟΛΚΕ,COLOURYOUTH,GOODASYOU(TH),PROUDPRESS, Λ.Ο.Α., ΛΕΣΒΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ,QUEERTRANS, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑ, Λ.Ο.Θ., Σ.Υ.Δ., THESSALONIKI PRIDE

Της Μάριον Κοντογιάννη από iatronet

Keywords
Τυχαία Θέματα