Διαμαρτυρία χιλιάδων Ισπανών για την αποφυλάκιση μελών της ΕΤΑ

23:36 27/10/2013 - Πηγή: TNSite

Χιλιάδες Ισπανοί συγκεντρώθηκαν την Κυριακή (27/10) στο κέντρο της Μαδρίτης, διαμαρτυρόμενοι για πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ανοίγει το δρόμο για αποφυλάκιση Βάσκων αυτονομιστών που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η επίμαχη απόφαση του ΕΔΑΔ, που έγινε γνωστή την προηγούμενη Τρίτη, αφορούσε την Ινές ντελ Ρίο, μέλος της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, η οποία το 1987 είχε καταδικαστεί συνολικά

σε 3.828 χρόνια κάθειρξη για σωρεία τρομοκρατικών επιθέσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 24 ατόμων. Επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερη το 2008 αλλά δικαστήριο της Ισπανίας παρέτεινε τη φυλάκιση της, υποστηρίζοντας ότι βάσει προγενέστερης απόφασης, σε περίπτωση καλής διαγωγής θα πρέπει να αφαιρείται χρόνος από τη συνολική ποινή και ότι από τα 30 έτη που είναι το μέγιστο όριο φυλάκισης στη χώρα. Το ΕΔΑΔ, ωστόσο, στο οποίο προσέφυγε η ντελ Ρίο, έκρινε ότι παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα και ζήτησε να αποφυλακιστεί σύντομα, κάτι που ισχύει για ένα ακόμα μέλος της ΕΤΑ.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι χαρακτήρισε την απόφαση αυτή την χειρότερη δυνατή, επισημαίνοντας ότι περίπου 100 άλλοι κρατούμενοι, τρομοκράτες και δολοφόνοι που εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία με την ντελ Ρίο, θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. "Νομίζω ότι είναι άδικο και λάθος" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Associated Press

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα