«Χρειάζεται καλύτερος έλεγχος στους αγοραστές όπλων»

00:15 19/9/2013 - Πηγή: TNSite
Η πολύνεκρη επίθεση σε στρατιωτική βάση της Ουάσινγκτον δείχνει ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται έναν καλύτερο τρόπο ελέγχου της ψυχικής κατάστασης των αγοραστών όπλων, δήλωσε χθες ο πρόεδρος Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος προέβη σε αυτή τη δήλωση ενώ περισσότερες πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον Άαρον Αλέξις, τον 34χρονο φερόμενο ως δράστη της επίθεσης με 12 νεκρούς, στο Νέιβι Γιαρντ της Ουάσινγκτον, πριν από δύο ημέρες.

«Οι πρώτες πληροφορίες

υποδηλώνουν ότι πρόκειται για άτομο που ενδεχομένως να αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Telemundo για τον Αλέξις, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών.

«Το γεγονός ότι δεν διαθέτουμε ένα επαρκές σύστημα ελέγχου των πληροφοριών για τους αγοραστές όπλων είναι κάτι που μας καθιστά πιο ευάλωτους σε τέτοιου είδους μαζικές δολοφονίες», είπε ο Ομπάμα.

Η αστυνομία του Ρόουντ Άιλαντ είχε προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα το Ναυτικό ότι ο Αλέξις είχε παραπονεθεί ότι «άκουγε φωνές». Ο 34χρονος είχε άδεια να μπαίνει στη βάση του Πολεμικού Ναυτικού παρά τις παλαιότερες συλλήψεις του και την απόλυσή του από το Σώμα, το 2011, για θέματα απείθειας.

Σύμφωνα με το FBI ο Αλέξις χρησιμοποίησε ένα έγκυρο πάσο για να μπει νόμιμα στο κτίριο 197 του Νέιβι Γιαρντ, δεδομένου ότι εργαζόταν ως υπεργολάβος εκεί, είπε νωρίτερα χθες η Βάλερι Παρλέιβ, η υποδιευθύντρια του FBI που είναι αρμόδια για την περιοχή της Ουάσινγκτον. Οι αρχές πιστεύουν ότι ο 34χρονος ήταν οπλισμένος με ένα τουφέκι κατά την είσοδό του, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι είχε στην κατοχή του και ένα ημιαυτόματο AR-15. Το τουφέκι είχε αγοραστεί νομίμως στη Βιρτζίνια.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Telemundo ότι έχει λάβει μέτρα «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του» για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, αλλά όπως πρόσθεσε, το Κονγκρέσο πρέπει να ψηφίσει νέους νόμους. Ο Ομπάμα δεν αναφέρθηκε στην κριτική που δέχτηκε για το γεγονός ότι λίγο μετά τις επιθέσεις πραγματοποίησε ομιλία για την οικονομία. «Το Κονγκρέσο έχει πολλή δουλειά αυτή τη στιγμή. Δεν έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός», σχολίασε ο πρόεδρος.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα