Χοιρινό: Ο Βασιλιάς του ελληνικού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού!

09:51 20/12/2013 - Πηγή: TNSite

Χοιρινό: ΟΒασιλιάς του δικού μας χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχει μοναδικά χαρακτηριστικά σε κάθε χώρα. Στην Αμερική την τιμητική της έχει η γαλοπούλα, στην Αγγλία η πουτίνγκα, στην Ιταλίατο πανετόνε κ.ο.κ. Όμως στην Ελλάδα, σε κάθε ξεχωριστή στιγμή, σε κάθε επίσημοή γιορτινό τραπέζι το κυρίως πιάτο περιλαμβάνει χοιρινό.

Πολλοί οι τρόποιμαγειρέματος και όλοι νοστιμότατοι. Το έθιμο έρχεται από την αρχαιότητα, όταναυτό το κρέας επιλεγόταν και συνδυαζόταν αρμονικά με φρούτα.

Εμείς επιλέξαμετρεις ενδιαφέρουσες γιορτινές συνταγές και σας τις παρουσιάζουμε…

Οι δύο πρώτεςέχουν έναν ευρωπαϊκό αέρα, αλλά η τελευταία αποτελεί το παραδοσιακό πιάτωντων Ελλήνων για το χριστουγεννιάτικο γεύμα.

Χοιρινό μεδαμάσκηναΧοιρινό κομμένοσε 10 – 12 κομμάτια

· 1 κρεμμύδικομμένο σε χοντρές στρογγυλές λωρίδες

· 1 σκόρδο

· 2 πατάτεςκομμένες στρογγυλές

· δαμάσκηνα(ανάλογα με τη γεύση σας)

· 2 πιπεριέςκόκκινες σε χοντρές λωρίδες

· 1 ποτήρι κόκκινοκρασί

· ελαιόλαδο Αλτις

· αλάτι

· πιπέρι

Εκτέλεση

1. Ψιλοκόβουμε τοσκόρδο και το τσιγαρίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ώσπου να πάρει το πρώτο χρώμα.Ρίχνουμε τα κομμάτια χοιρινού και τα τσιγαρίζουμε μαζί με το σκόρδο.

2. Μόλιςτσιγαριστούν προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμετις πιπεριές και αφού ανακατευτούν όλες οι μυρωδιές περιλούζουμε το μείγμα μετο κόκκινο κρασί.

3. Τέλος προσθέτουμεκαι τις πατάτες και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 20 λεπτά. Τώρα ρίχνουμε τοαλάτι (ανάλογα με τη γεύση μας) και το πιπέρι.

Χοιρινό με πορτοκάλι

Υλικά

4 κιλά μπούτι χοιρινόχυμός δύο πορτοκαλιών2 πορτοκάλια σε φέτες1 ξινόμηλο σε φέτες½ φλιτζάνι μέλι1 φλιτζάνι κρασί σαμιώτικο1 φλιτζάνι κρασί άσπρο1 φλιτζάνι νερό2 ξυλαράκια κανέλας10 γαρίφαλα2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο4 κουταλιές ελαιόλαδο Αλτις1 κουταλιά δενδρολίβανοαλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένετε καλά το χοιρινό και το αλατοπιπερώνετε. Σε ένα μεγάλο μπολαναμιγνύετε καλά το χυμό πορτοκαλιού με το μέλι, τα κρασιά, την κανέλα, ταγαρίφαλα, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι.Μέσα σεαυτή τη μαρινάδα βάζετε το χοιρινό, το σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και τοαφήνετε στο ψυγείο για 24 ώρες.Κατά διαστήματα το γυρίζετε ώστε να μαριναριστείαπό όλες του τις πλευρές.

Την επόμενη μέρα βγάζετε το χοιρινό από το ψυγείο, το βάζετε σε μιαλαμαρίνα, το περιχύνετε με τη μαρινάδα και προσθέτετε λίγο νερό.Το σκεπάζετε μετις φέτες του πορτοκαλιού και του μήλου.

Καλύπτετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε 180°C για περίπου 3 ½ώρες.Κατά διαστήματα το γυρίζετε και το περιβρέχετε με το ζουμί του.Ανχρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό.

Προς το τέλος αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε το χοιρινό να ροδίσει.

Χοιρινό με σέλινο

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό χοιρινό σε μερίδες1 κιλό σέλινο με τα φύλλα του1 σελινόριζα μικρή4 φρέσκα κρεμμύδια½ ματσάκι άνηθο1 ξερό κρεμμύδι2 καρότααλάτιπιπέριελαιόλαδο Αλτις

για το αβγολέμονο

2 αβγά2 λεμόνιαλίγο αλεύριλίγο ζωμό από το βραστό μας

Εκτέλεση

Κόβουμε το σέλινο και το βάζουμε σε μιακατσαρόλα. Το σκεπάζουμε με νερό και το αφήνουμε να αχνίσει.

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους τα καρότα.Κόβουμε μια φέτα σελινόριζα, την καθαρίζουμε και την ψιλοκόβουμε σε κύβους. Ψιλοκόβουμε και το κρεμμύδι.Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι καιπροσθέτουμε αλάτι και πιπέρι για να το αρωματίσουν. Σοτάρουμε τα ξεράκρεμμύδια, τα καρότα και τη σελινόριζα. Ακολουθεί το κρέας. Τα αφήνουμε με λίγονερό, αν χρειαστεί, 1-2 λεπτά και τα αδειάζουμε αμέσως μετά στην κατσαρόλα μετο σέλινο που αχνίζει. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο και λίγο νερό – ανχρειαστεί και πάλι – και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει.Όταν είναι έτοιμο, προχωράμε στο αβγολέμονο.Βάζουμε σε ένα ποτήρι κρύο νερό και διαλύουμε το αλεύρι. Παίρνουμε 2-3 κουτάλεςζωμό και το αδειάζουμε σε ένα κατσαρόλι. Σε ένα μπολ σπάμε τα αβγά ολόκληρα καιτα χτυπάμε με τον αβγοδάρτη. Μόλις δέσουν, προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλευρόνερο,εξακολουθώντας να ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε, στίβουμε ένα λεμόνι καιρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα με τα αβγά στον ζωμό που έχουμε κρατήσει από τοκρέας, ενώ συνεχίζουμε απαλά-απαλά το ανακάτεμα για να μη μας κόψει το αβγό.Βάζουμε το αβγολέμονο στη φωτιά και το ανακατεύουμε δυνατά, μέχρι να πήξει.Περιχύνουμε το χοιρινό μας μεσάλτσα αυγολέμονο.
Keywords
Τυχαία Θέματα