Αποκαλυπτική ταινία του Vice: Πώς είναι να είσαι νέος και ομοφυλόφιλος στη Ρωσία

19:21 18/1/2014 - Πηγή: TNSite

Το Vice φέρνει στο προσκήνιο το θέμα με μια ταινία "γροθιά στο στομάχι", προσπαθώντας να μιλήσει ανοιχτά για το ζήτημα της ομοφοβίας στη Ρωσία. Όλα αυτά, λίγο πριν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες που θα διεξαχθούν στο Σότσι.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προκλήσεις της κυβέρνησης Πούτιν συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην έκθεση του, το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την ΕΕ για ενθάρρυνση και επιθετικής προπαγάνδας υπέρ των ομοφυλοφίλων (επιθετική προπαγάνδα του ομοφυλοφιλικού έρωτα) ενώ αναφέρεται με ιδιαίτερα σκληρές λέξεις - τουλάχιστον για κρατικό έγγραφο- στην κατηγορία των ομοφυλόφιλων LGBT (lesbian, gay, bisexual, and transgender) αποκαλώντας τους ως "αδελφές" (queers).

Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε, 27 νομπελίστες ένωσαν τη φωνή τους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αμφιλεγόμενη ρωσική νομοθεσία.

Η ανοιχτή επιστολή δημοσιεύτηκε την Τρίτη στη βρετανική εφημερίδα Ιντιπέντεντ.

"Αυτή η επιστολή έχει στόχο την έκφραση αλληλεγγύης εκ μέρους πολλών επιφανών μελών της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας προς τις πολιτικές προσωπικότητες, τους καλλιτέχνες, τους αθλητές και όλους εκείνους που ήδη έχουν δηλώσει πόσο τρομοκρατημένοι είναι απέναντι στις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης εναντίον των ομοφυλόφιλων πολιτών", γράφουν οι υπογράφοντες την επιστολή.

Η επιστολή συντάχθηκε από τον Βρετανό Χάρολντ Κρότο, κάτοχο του Νόμπελ Χημείας το 1996, και το στενό του φίλο Ίαν Μακέλεν, Βρετανό ηθοποιό γνωστό υπέρμαχο των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Οι υπογράφοντες την επιστολή είναι στην πλειονότητά τους κάτοχοι βραβείων Νόμπελ στη Φυσική, τη Χημεία και την Ιατρική μεταξύ τους ωστόσο περιλαμβάνονται και οι συγγραφείς Τζ. Μ. Κούτσι και Χέρτα Μίλερ όπως και η κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης, η Ιρλανδή ακτιβίστρια Μερίντ Μαγκουάϊρ.

"Δεν είναι ποτέ εύκολο να διαμαρτυρηθεί κανείς όμως ελπίζουμε ότι εκφράζοντας την αντίθεσή μας στην νέα νομοθεσία ίσως να καταστεί δυνατό να ενθαρρύνουμε το ρωσικό κράτος να υιοθετήσει τις δημοκρατικές, πολιτικές και ανθρωπιστικές αρχές του 21ου αιώνα για τις οποίες πάλεψε ο (τελευταίος ηγέτης της πρώην ΕΣΣΔ) Μιχαήλ Γκορμπατσόφ", γράφουν οι συντάκτες στην επιστολή.

Πάντως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ένα ρεσιτάλ... μεγαλοκαρδίας, είπε ότι οι ομοφυλόφιλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπό προϋποθέσεις.

"Οι γκέι μπορούν να αισθάνονται άνετα στο Σότσι, αρκεί να αφήσουν τα παιδιά στην ηρεμία τους, παρακαλώ πολύ", είπε και ελάλησε.

Κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις όπου θα διεξαχθεί το δίαθλο στο Σότσι, ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε -παρουσία εθελοντών αλλά και τηλεοπτικών συνεργείων - για την υποδοχή που θα έχουν οι ομοφυλόφιλοι από τη χώρα του.

Ο Πούτιν ξεκαθάρισε πως "δεν απαγορεύουμε τις σεξουαλικές σχέσεις που δεν είναι παραδοσιακές. Έχουμε απαγόρευση στην προώθηση της ομοφυλοφιλίας και της παιδοφιλίας".

Ο νόμος που απαγορεύει την ενημέρωση ανηλίκων για ζητήματα που αφορούν τους ομοφυλόφιλους, προβλέπει πρόστιμο που ξεκινάει από 4.000 ρούβλια και φτάνει στο 1.000.000 ρούβλια.

(Με πληροφορίες από: Vice.com)

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα