Από τη Γκρέις Κέλι στην Ίνγκριντ Μπέργκμαν: Νέα αποκαλυπτική βιογραφία με άρωμα παλιού Χόλιγουντ

10:57 11/6/2013 - Πηγή: TNSite

Η «Γκρέις του Μονακό», η ταινία του Ολιβιέ Νταάν με τη Νικόλ Κίντμαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ετοιμάζεται να σκανδαλίσει το μεσογειακό πριγκιπάτο το φθινόπωρο, αλλά ο σεναιογράφος Αράς Έιμελ κι ο παραγωγός Γιούντεϊ Τσόπρα έχουν ήδη εντοπίσει την επόμενη «ιστορία πίσω από την Ιστορία» που επιθυμούν να αφηγηθούν στην οθόνη, δείχνοντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά την προτίμησή τους στις κρυφές πτυχές της ζωής διάσημων ηθοποιών του παρελθόντος.

Αυτήν τη φορά στο στόχαστρο βρίσκεται η θρυλική πρωταγωνίστρια Ίνγκριντ Μπέργκμαν, ηρωίδα ενός υπό έκδοση βιβλίου με τίτλο «Seducing Ingrid Bergman», όπου ο συγγραφέας Κρις Γκρίνχαλ αποκαλύπτει το παράνομο ειδύλλιο της ηθοποιού με το διάσημο φωτογράφο των πολέμων, Ρόμπερτ Κάπα, για τον οποίο ο Μάικλ Μαν σχεδιάζει μια ξεχωριστή βιογραφία. Οι δυο τους συναντήθηκαν το 1945 στο μεταπολεμικό Παρίσι και σύμφωνα με τα λεγόμενα του σεναριογράφου Αράς Άμελ στο Deadline Hollywood, αυτή η ρομαντική ιστορία σηματοδότησε την απελευθέρωση της Μπέργκμαν από τον ασφυκτικό καθωσπρεπισμό του Χόλιγουντ, σε μια εποχή που η Αμερική εγκαινίαζε την ψυχροπολεμική περίοδο και το κυνήγι μαγισσών με σημαία την «απειλή της κομμουνιστικής εξάπλωσης».

Η Σουηδή σταρ ταινιών όπως η «Καζαμπλάνκα» το «Για Ποιον Χτυπάει η Καμπάνα» και έγινε αργότερα το επίκεντρο ενός σκανδάλου, όταν δημοσιοποιήθηκε η σχέση της με τον Ιταλό σκηνοθέτη και μετέπειτα σύζυγό της Ρομπέρτο Ροσελίνι, την περίοδο που και οι δυο ήταν δεσμευμένοι σε προηγούμενους γάμους. Η ίδια έγινε persona non grata σε μια πουριτανική Αμερική που δεν μπορούσε να συγχωρήσει σε μια φιγούρα όπως της ηρωίδας του «The Bells of St Mary» και της «Ζαν Ντ’ Αρκ» μια ανθρώπινη αδυναμία.

Με τη «Γκρέις του Μονακό» να περιστρέφεται γύρω από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η πριγκίπισσα όταν κλήθηκε να απαρνηθεί τον κόσμο του σταρ σίστεμ, να καταπιεί το «εγώ» της και να μεταμορφωθεί σε κάτι έξω από τον εαυτό της, εξυπηρετώντας τη δημόσια εικόνα που είχε σχεδιάσει γι’ αυτήν το επιτελείο του συζύγου της, η νέα ταινία με ηρωίδα τη Μπέργκμαν επικεντρώνεται στο σπάσιμο των δεσμών της διάσημης πρωταγωνίστριας, μέσα από τη ρομαντική της ιστορία με το φωτογράφο. Για πρώτη φορά κατάφερε να απελευθερωθεί από την εικόνα μέσα στην οποία είχε εγκλωβιστεί και είχε χτίσει για λογαριασμό της ο κόσμος του θεάματος.

Για το σεναριογράφο και τον παραγωγό, το γεγονός ότι το βιβλίο είναι γραμμένο από έναν ακαδημαϊκό και μάλιστα με τη συγκατάθεση της Μπέργκμαν πριν από δεκαετίες να ειπωθεί αυτή η ιστορία, είναι ένα επιπλέον κίνητρο: «Διαβάζοντάς το είδα από την αρχή ότι έχω και πάλι μπροστά μου την ιστορία μιας εμβληματικής γυναίκας που οι επιλογές της αλλάζουν τη ζωή και την εικόνα της, όπως συνέβη και με τη Γκρέις. Η μία υπέκυψε στις δυνάμεις που τελικά όρισαν τη μοίρα της, αλλά η άλλη (η Ίνγκριντ) εναντιώθηκε σε αυτές κι έγινε μετά το σκάνδαλο Ροσελίνι η πρώτη και τελευταία ηθοποιός που απασχόλησε την αμερικανική Γερουσία» περιγράφει ο Αράς Έιμελ στο Deadline.

«Την εποχή που ο Κάπα φλέρταρε την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, ο ίδιος είχε καλύψει σα φωτογρεπόρτερ την απόβαση στη Νορμανδία, τις θηριωδίες των Ναζί στην Ευρώπη, αλλά και τον Ισπανικό Εμφύλιο κι όλες αυτές οι εικόνες τον είχαν αλλάξει και είχαν εξαφανίσει μέσα του κάθε ίχνος ανοχής προς όλες τις μορφές αυταρχισμού και καταπίεσης. Γι’ αυτόν η Μπέργκμαν ήταν ένα παγιδευμένο λαμπερό πετράδι που ήθελε να ελευθερώσει» λέει ο σεναριογράφος που είναι κοντά στην ολοκλήρωση του σεναρίου. Το στοίχημα φυσικά, όπως για κάθε κινηματογραφική βιογραφία, θα είναι και πάλι οι πρωταγωνιστές.

Ανθή Νταουσάνη

e-go.gr

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα