«Αμφιβάλλω για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές»

08:50 26/1/2014 - Πηγή: TNSite
Καθυστερήσεις στην εφαρμογή κρίσιμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα βλέπει ο Κριστόφ Σμιντ, επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Σμιντ αμφιβάλλει για τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές. Για το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους προειδοποιεί στη Real

Money ότι αν γίνει κούρεμα των δανείων του επίσημου τομέα, τότε η χώρα θα μπορέσει να δανειστεί ξανά από τους Ευρωπαίους Εταίρους.

Για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ο κ. Σμιντ είπε: Για κάποιον που δεν έχει πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες είναι δύσκολο να πει εάν θα είναι αναγκαία μια νέα δανειακή σύμβαση. Σύμφωνα με την εμπειρία έπειτα από κουρέματα που έχουν γίνει σε άλλες χώρες, έχω αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές σύντομα.

«Πολύ λίγα έχουν γίνει στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παρότι κάποια μέτρα φέρνουν συχνά διπλό όφελος: μειώνουν το δημόσιο χρέος και την ίδια στιγμή ενισχύουν την ανάπτυξη» επισημαίνει.

«Από τη στιγμή που οι δημόσιοι πιστωτές συμφωνήσουν σε ένα ανοιχτό κούρεμα, δεν θα είστε σε θέση να πάρετε ξανά κανένα νέο δάνειο από δημόσιο πηγή» λέει ο κ. Σμιντ. Και προσθέτει: «Χωρίς τη βοήθεια των επίσημων δανειστών, η Ελλάδα θα είχε οδηγηθεί σε χρεωκοπία, κάτι που σημαίνει ότι το κράτος δεν θα μπορούσε να πληρώσει άμεσα μισθούς και συντάξεις».

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια δημοσιονομική διαδικασία που δεν θα ολοκληρωθεί έπειτα από 4-5 χρόνια. Ακόμη και αν το ΑΕΠ αυξηθεί λίγο τώρα -και πράγματι υπάρχει πιθανότητα αυτό να συμβεί- δεν σημαίνει ότι η προσαρμογή τελείωσε» λέει σχετικά με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα