Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κυβερνήσουμε με μνημονιακό σχέδιο

07:59 10/4/2013 - Πηγή: TNSite

Σχετικά με τις δυνατότητες διαμόρφωσης μιας τέτοιας συμμαχίας στις σημερινές συνθήκες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει να σπάσει η πολιτική των βορείων χωρών και της Γερμανίας να απομονώνουν μία-μία τις χώρες του νότου για να επιβάλλουν την θέλησή τους. Ειδικά για την Ελλάδα είπε ότι πρέπει να σπάσει η αντίληψη ότι η χώρα μας είναι ειδική περίπτωση.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον

κίνδυνο επιστροφής στη δραχμή αν η Γερμανία συνεχίσει να προωθεί μια πολιτική κατακερματισμού στην ευρωζώνη.

Στην ερώτηση με ποιόν θα κυβερνήσει τη χώρα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με το που θα λάβει ισχυρή λαϊκή εντολή, θα καταθέσει το πρόγραμμά του και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα το ακολουθήσουν δυνάμεις, διαφορετικά, πρόσθεσε, θα έχουν την ευθύνη μιας μεγάλης αστάθειας της χώρας.

Όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θέσει "το κρίσιμο δίλημμα στον ελληνικό λαό. Ή στηρίζετε την νέα δυναμική που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το με μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό και αποτέλεσμα για να μπορέσουμε να γίνουμε πιο ισχυροί στις διαπραγματεύσεις ή οδηγούμαστε σε μία νέα αβεβαιότητα".

Καμία υποχώρηση ως προς το μνημόνιο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κυβερνήσει με μνημονιακό σχέδιο, ούτε θα βάλει νερό στο κρασί του.

Είπε χαρακτηριστικά ότι θα βρεθούν πρόσωπα και δυνάμεις που θα στηρίξουν μια νέα εθνική προσπάθεια και με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργηθεί μια αριστερή κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, με εντολή για σκληρή σύγκρουση στην Ευρώπη "για να σώσουμε την πατρίδα μας".

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "το ευρώ δεν είναι βιώσιμο αν μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έστω και μικρή αλλά είναι το 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, φύγει από αυτό, ενώ θα καταρρεύσει άμεσα αν αυτό συμβεί και για μια χώρα όπως η Ιταλία που είναι 8 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα. Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι ο κυρίαρχος εκβιασμός από την πλευρά των φίλων μας των Γερμανών μπορεί να αντιστραφεί".

Η βία δεν δικαιολογεί τη βία, αλλά τη γεννά

Σχολιάζοντας την αύξηση της βίας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με τη βία, κάθε άλλο, καθώς η αριστερά είναι θύμα της βίας, από τον εμφύλιο αλλά και τώρα από "τις βάναυσες, τραμπούκικες επιθέσεις των μελών μιας οργάνωσης η οποία είναι μέσα στο Κοινοβούλιο αλλά, κατά την άποψή μας, μέσα στα όρια της νομιμότητας, της Χρυσής Αυγής".

"Ένας πατέρας που δεν έχει να πληρώσει θέρμανση για τα ανήλικα παιδιά του και δεν έχει να τους δώσει ένα πιάτο φαί, τότε αυτός ο άνθρωπος υφίσταται τη μεγαλύτερη δυνατή βία που μπορεί να υποστεί κανένας. Με πολύ μεγάλη μονομέρεια αντιμετωπίζουμε τα κρούσματα της βίας. Επικεντρώνομαι στην μολότοφ, και δεν επικεντρώνομαι σε αυτήν την ανεξέλεγκτη βία την οποία έχει υποστεί κάθε ελληνική οικογένεια. Αυτή η βία δεν δικαιολογεί βία, αλλά η βία γεννά τη βία".

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοποιεί την οργή και τη διαμαρτυρία δεν την αφήνει ανεξέλεγκτη, εκεί είναι πιο δεδομένα τα πράγματα. Αλλά η βία στο σχολείο, η εγκληματικότητα, η βία στο γήπεδο, η βία στην κοινωνική ζωή παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και γι’ αυτό δεν ευθύνεται η αριστερά, ευθύνονται αυτοί που κυβερνάνε όλα αυτά τα χρόνια και έχουν αφήσει όλη αυτήν την ανεξέλεγκτη βία σε όλες τις δομές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής".

Δέσμευση για τον κατώτατο μισθό

Ο Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό και την κατώτατη σύνταξη στα προηγούμενα επίπεδα.

Απαντώντας στο ερώτημα για το πού θα βρει τα χρήματα τόνισε ότι "σε συνθήκες ύφεσης για να μπορέσεις να ξαναγυρίσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται στην ανάπτυξη πρέπει ένα διάστημα να διατηρήσεις το χρέος σου. Δεν γίνεται αλλιώς. Έχουμε ιδέα πόσο θα κοστίσει και πιστεύω εδώ είναι και αυτό ένα αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους στο νέο σχέδιο που θα καταθέσουμε. Ένα νέο μέσο - μακροπρόθεσμο σχέδιο για την σταθεροποίηση της οικονομίας και την ανάκαμψη, διότι αυτό θα συμβάλλει στους στόχους μας που είναι κάποια στιγμή και μάλιστα γρήγορα η οικονομία να περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θα είναι επωφελές και για τους εταίρους".

Σχολιάζοντας τη δήλωση Σαμαρά για ευρωπαϊκή ΑΟΖ και για ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα, είπε ότι είναι λάθος που οδηγεί σε συνεκμετάλλευση των ενεργειακών μας πόρων με τους δανειστές μας.

Ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ότι η Ελλάδα, πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική και να εκμεταλλευθεί τις συμμαχίες της και πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση για τα θαλάσσια σύνορά μας, πρέπει να βασιστεί στο Δίκαιο της Θάλασσας.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα