Αυξημένος κίνδυνος αυτισμού για τα «μωρά της ρύπανσης»

19:22 19/6/2013 - Πηγή: TNSite

Αυξημένος κίνδυνος αυτισμού για τα «μωρά της ρύπανσης»

Η έκθεση της εγκύου στους ρύπους των οχημάτων και των βιομηχανιών μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο γεννήσεως μωρού με αυτισμό, ανφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Όπως διαπίστωσαν, ο κίνδυνος διπλασιάζεται στις γυναίκες που ζουν σε αστικά κέντρα με τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης.

«Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά, διότι σχεδόν η μία στις δύο γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ζουν σε περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άντρεα Ρόμπερτς, από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας

του Χάρβαρντ.

Ο αυτισμός είναι μία αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τις κοινωνικές ικανότητες και την επικοινωνία των πασχόντων. Ο όρος «αυτισμός» περικλείει ευρύ φάσμα διαταραχών, που κυμαίνονται από ήπιες έως πολύ σοβαρές, και απαιτούν 24ωρη φροντίδα των πασχόντων.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Environmental Health Perspectives», βασίζεται σε στοιχεία από 325 γυναίκες που απέκτησαν παιδί με αυτισμό, 22.000 που απέκτησαν υγιή παιδιά και δεδομένα από την αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) για την ρύπανση στις περιοχές όπου ζούσαν οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι επιστήμονες βρήκαν σαφή συσχέτιση ανάμεσα στην διαβίωση σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και τον κίνδυνο γεννήσεως αυτιστικού παιδιού – με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να παρατηρείται σε περιοχές με αυξημένα επίπεδα ρύπων από ντίζελ και υδράργυρο.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι περιέχουν πολλές τοξίνες οι οποίες είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την νευρολογική λειτουργία και την ανάπτυξη των εμβρύων.

Πηγή : Web Only

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα