Αυτοσυγκράτηση ζητάει η ΕΕ από την ηγεσία της Ουκρανίας

23:08 2/12/2013 - Πηγή: TNSite
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα στις αρχές και την αντιπολίτευση της Ουκρανίας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Κίεβο και να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την έξοδο από την κρίση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο τελευταίος έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές για «αυτοσυγκράτηση», τονίζοντας ότι «μια ειρηνική, πολιτική λύση

είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγει η Ουκρανία από την παρούσα κατάσταση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Μπαρόζο κάλεσε τις ουκρανικές αρχές «να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα» ένα διάλογο «με όλες τις πολιτικές δυνάμεις» και επανέλαβε το αίτημα των Βρυξελλών «να γίνει έρευνα για τη χρήση βίας εκ μέρους της αστυνομίας». Ζήτησε τέλος να γίνουν σεβαστά «τα πολιτικά δικαιώματα και οι ελευθερίες» των πολιτών.

Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς από την πλευρά του απάντησε ότι «συμφωνεί με αυτήν την προσέγγιση και επιβεβαίωσε ρητά την πρόθεσή του να γίνει έρευνα για τη χρήση βίας από την ουκρανική αστυνομία και να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματά της».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεχθεί μια ουκρανική αντιπροσωπεία για να συζητηθούν "ορισμένες πλευρές της συμφωνίας σύνδεσης", την οποία αρνήθηκε να υπογράψει την περασμένη εβδομάδα. Ο Μπαρόζο επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή είναι διατεθειμένη «να συζητήσει ορισμένα θέματα» όχι όμως και «να ξανανοίξει τις διαπραγματεύσεις» για τη συμφωνία αυτή, την οποία διαπραγματευόταν επί πέντε χρόνια με την Ουκρανία.

Έρευνα για τις ταραχές στο Κίεβο ζήτησε και η Λιθουανία, η προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο. Μάλιστα ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βίλνιους κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου του εκφράστηκε «η ανησυχία της Λιθουανίας για τη βίαιη διάλυση των ειρηνικών διαδηλώσεων στην Πλατεία Ανεξαρτησίας« του Κιέβου και του επισημάνθηκε ότι είναι ανάγκη «να τιμωρηθούν οι ένοχοι».

Κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων του Σαββάτου τραυματίστηκαν πολλοί διαδηλωτές.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε τόνισε ότι ζητά από το Κίεβο «να λάβει στρατηγικές αποφάσεις», επισημαίνοντας ότι «οι ουκρανικές αρχές και η αντιπολίτευση θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο».

Υπενθυμίζεται ότι η Λιθουανία ήταν η πρώτη από τις σοβιετικές δημοκρατίες που κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα, το 1990 και στη συνέχεια εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασαν τις ταραχές στην Ουκρανία και ζήτησαν «να ξεκινήσει άμεσα διάλογος». Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της γαλλικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες «εξέφρασαν την ανησυχία τους» και υπενθύμισαν ότι οι Βρυξέλλες «ήταν διατεθειμένες να υπογράψουν τη συμφωνία σύνδεση με την Ουκρανία».

Την «ειρηνική επίλυση των διαφορών» ζήτησε τέλος και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, μέσω της εκπροσώπου της Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα