Reuters: Οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να ανταλλάξουν ελληνικά ομόλογα

22:36 28/11/2012 - Πηγή: TNSite
Οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης μπορεί να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν για να μειωθεί κατά 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ το ποσό που θα πρέπει να διαθέσουν οι κυβερνήσεις στην Αθήνα ως το 2016, σύμφωνα με έγγραφο που προέκυψε από την σύνοδο αυτήν την εβδομάδα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Μια τέτοια κίνηση θα μειώσει το ποσό που απαιτείται σε μόλις 2 δισεκατομμύρια ευρώ από 7,6 δισεκατομμύρια, προκύπτει από το έγγραφο, στο
οποίο επισημαίνεται ότι αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες η συμφωνία για την Ελλάδα να γίνει αποδεκτή από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης.
Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης που είναι γνώστης του θέματος δήλωσε ότι μολονότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις.
Οι διεθνείς δανειστές -οι χώρες της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)- συμφώνησαν νωρίς χθες σε ένα σχέδιο μείωσης του χρέους της Ελλάδας με το οποίο αυτό θα ανέρχεται στο 110% του ΑΕΠ το 2022, από σχεδόν 190% που αναμένεται να είναι το ερχόμενο έτος.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ σε επιπλέον χρηματοδότηση το 2012-2014 και άλλα 5,8 δισεκατομμύρια μεταξύ του 2015 και του 2016.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, αν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης αποφασίσουν να αντικαταστήσουν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν με νέα κατά την ωρίμανσή τους, αυτό θα απαλλάξει την Ελλάδα από την ανάγκη να αποπληρώσει 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012-2014 και 1,9 δισεκ. ευρώ το 2015-2016.
Σε αυτό το έγγραφο καταχωρείται το αντικείμενο της "ανταλλαγής ομολόγων ANFA" -ο όρος περιγράφει τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών- σε παρένθεση, ενώ σε υποσημείωση επισημαίνεται ότι τα ποσά αυτά είναι προσωρινά και υπόκεινται στην έγκριση των εθνικών κεντρικών τραπεζών.
Ο ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε επίσης ότι μόνον 13 από τις 17 κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της ευρωζώνης διακρατούν ελληνικά ομόλογα στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο και ότι με εξαίρεση τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αυτά αφορούν εν γένει μικρά ποσά.
Παραδείγματος χάρη, η γερμανική Μπούντεσμπανκ δεν διακρατεί ελληνικά ομόλογα στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο.
Όταν συμφωνήθηκε το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας τον Φεβρουάριο, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες είχαν συμφωνήσει εκείνη την εποχή να μεταβιβάσουν στην Ελλάδα τα κέρδη που θα είχαν από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, αλλά να μην ανταλλάξουν τα ομόλογα.
Η μεταβίβαση μόνον των κερδών από τα ANFA θα απέφερε μόνον 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ ως το 2014, σύμφωνα με το Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα, το οποίο δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ιδέα αυτή για την ανταλλαγή διαχωρίζεται από το θέμα της επιστροφής από την ΕΚΤ στην Αθήνα κερδών που εξασφάλισε βάσει του Προγράμματός της Αγοράς Ομολόγων (SMP)
Keywords
Τυχαία Θέματα