F-16 για πρώτη φορά χωρίς πιλότο

09:57 26/9/2013 - Πηγή: TNSite

Τα εν λόγω F-16 ανήκουν στη "φουρνιά" αεροσκαφών, που σε λίγους μήνες αποσύρονται από τις τάξεις των μάχιμων μονάδων και αναμένεται να μετατραπούν σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα γνωστά ως drones.

Αυτά τα χειρίζονται δύο ειδικά εκπαιδευμένοι πιλότοι μέσω ενός ειδικού κέντρου ελέγχου.

Το πρώτο αεροσκάφος κατάφερε να ολοκληρώσει το σχέδιο πτήσης του, πετώντας σε ύψος 12,2 χιλιομέτρων, σε ταχύτητα 1.800 χιλιομέτρων την ώρα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτέλεσε σειρά ελιγμών, μεταξύ των οποίων και

εικονικές αερομαχίες με δύο επανδρωμένα μαχητικά που το συνόδευαν.

Το αεροσκάφος πέταξε από την αεροπορική βάση Tyndall στη Φλόριντα μέχρι τον Κόλπο του Μεξικού.

"Ήταν λίγο διαφορετικό να το βλέπεις να κάνει κάτι τέτοιο" είπε ο Αντισυνταγματάρχη Ryan Inman, Διοικητής, της 82 Μοίρας Ιπτάμενων Στόχων.

Ο νέος αυτός τύπος αεροσκάφους θα φέρει πλέον την κωδική ονομασία QF-16 Full Scale Aerial Target. Αυτή δεν είναι η πρώτη απόπειρα μετατροπής "ενεργού" μαχητικού σε μη επανδρωμένο σκάφος, καθώς είχε προηγηθεί το QF-4, ήτοι μια τροποποιημένη έκδοση του αεροσκάφους-τοτέμ των περασμένων δεκαετιών, του "θρυλικού" F-4 Phantom.

Η Boeing αναφέρει πως έχει συνολικά έξι ειδικά τροποποιημένα F-16, στα οποία έχει δοθεί ο χαρακτηρισμός QF-16. Κάποια από αυτά προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε τεστ με πραγματικά πυρά.

Πηγή:Dailymail

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα