Bitcoin: Παγκόσμια πυραμίδα μέσω διαδικτύου ή τεχνολογική επανάσταση στο χρήμα

00:26 5/4/2013 - Πηγή: TNSite

Οι δημιουργοί του Bitcoin θα ήταν μάλλον υπερήφανοι να δουν το ιντερνετικό νόμισμά τους να φιγουράρει στην πρώτη σελίδα της “βίβλου” της σύγχρονης οικονομίας, των Financial Times. Αυτό που δεν θα τους άρεσε καθόλου, είναι ότι τα χιλιάδες δημοσιεύματα που κατακλύζουν τις τελευταίες ημέρες τις σελίδες του mainstream οικονομικού Τύπου, αντιμετωπίζουν το νόμισμα σαν μια τεράστια φούσκα, έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή.

Η εκτίναξη της τιμής του Bitcoin στα 147 δολάρια,

στις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, έκανε όλο τον κόσμο να μιλά για το ιντερνετικό νόμισμα. Η αξία του έχει διπλασιαστεί σε λιγότερες από δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα το δημιούργημα του άγνωστου προγραμματιστή με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο, να γίνει η νέα παιδική χαρά των ανά τον πλανήτη κερδοσκόπων.

Αναλυτές των τμημάτων ανάλυσης των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων άρχισαν να λαμβάνουν ερωτήματα από πελάτες τους, οι οποίοι ήθελαν να συμμετάσχουν στο “πάρτι” του Bitcoin. Και τότε έγινε αυτό που οραματίζεται κάθε νεαρός προγραμματιστής που ελπίζει ότι έχει δημιουργήσει το “next big thing” του ίντερνετ.

Το Bitcoin έγινε mainstream. Το κατά τα άλλα πολύ σοβαρό τμήμα ανάλυσης της Societe Generale δημοσίευσε ανάλυση για το Bitcoin, το CNBC, το Bloomberg, οι Financial Times δεν μπορούσαν πια να αγνοούν αυτό το φαινόμενο.

Όλη αυτή η δημοσιότητα θα μπορούσε να ταιριάζει γάντι στις φιλοδοξίες των υποστηρικτών του Bitcoin, που δεν είναι άλλες από το να κάνουν το ιντερνετικό νόμισμα μια εναλλακτική λύση στο ευρώ, στο δολάριο και σε κάθε νόμισμα που υπόκειται στους κανόνες των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών. Και παρότι η αλήθεια είναι ότι το Bitcoin μοιάζει ολοένα και πιο χρήσιμο, σε έναν κόσμο όπου οι κυβερνήσεις αποφασίζουν ξαφνικά να βάλουν χέρι στις καταθέσεις των πολιτών του, στην πραγματικότητα, η τεράστια δημοσιότητα δεν προωθεί, αλλά υπονομεύει την καθιέρωση του Bitcoin ως πραγματικού νομίσματος συναλλαγών.

Η “κατάληψή” του από τους κερδοσκόπους αναμένεται, χωρίς αμφιβολία, να έχει ένα άσχημο τέλος.

Ήδη, ο βετεράνος χρηματιστής της UBS, Art Cashin, μιλά για τη σύγχρονη εκδοχή της φούσκας της τουλίπας, του 17ου αιώνα.

Το σίγουρο είναι ότι το Bitcoin είναι πραγματικά ευμετάβλητο και εμφανίζει πολλά από τα χαρακτηριστικά μιας φούσκας. Το 2011, έκανε μια τρελή κούρσα από τα 2 δολάρια στα 30 δολάρια, και μετά προς τα πίσω.

Τίποτα, όμως, δεν συγκρίνεται με το φετινό του ράλι. Με το κούρεμα των καταθέσεων της Κύπρου, πολλοί είδαν το Bitcoin σαν μια καλή εναλλακτική στο ευρώ. Ένας Καναδός επιχειρηματίας, μάλιστα, ανακοίνωσε τα σχέδιά του να φέρει στην Κύπρο τα πρώτα ATMs του Bitcoin. Αυτά, ασφαλώς, δεν υπάγονται σε κανέναν περιορισμό συναλλαγών και όριο αναλήψεων.

Κάπως έτσι, το Bitcoin εκτινάχθηκε από τα 47 δολάρια στις 19 Μαρτίου, στα 72 δολάρια στις 23 Μαρτίου, ενώ χθες άγγιξε και τα 147 δολάρια. Μέσα σε λίγες ώρες, είχε χάσει το 20% της αξίας του, καθώς το μεγαλύτερο “χρηματιστήριο” του Bitcoin, το MT.GOX έγινε στόχος επίθεσης χάκερς.

Πώς μπορείτε να αποκτήσετε Bitcoins

Θεωρητικά, όποιος έχει στην κατοχή του έναν πολύ ισχυρό υπολογιστή μπορεί να γίνει miner, δηλαδή “μεταλλωρύχος” και ουσιαστικά να εκδώσει τα δικά του Bitcoins. Εγκαθιστώντας το ειδικό “μεταλλευτικό” λογισμικό, βάζει τον υπολογιστή του να λύσει σύνθετα μαθηματικά προβλήματα, για τα οποία κερδίζει 25 Bitcoins κάθε φορά.

Εναλλακτικά, όποιος θέλει να αγοράσει Bitcoins μπορεί να το κάνει χρεώνοντας την πιστωτική του κάρτα στο επίσημο “χρηματιστήριο” αυτού του εικονικού νομίσματος, το Mt.Gox. Εκεί, το Bitcoin είναι σε διαπραγμάτευση καθημερινά με την τιμή του να διαμορφώνεται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση.

Ωστόσο, η δημοτικότητα του νομίσματος κάνει ολοένα και δυσκολότερη την “εξόρυξη” νέων Bitcoins. Ο μέγιστος αριθμός Bitcoins που μπορούν να υπάρξουν σε κυκλοφορία ανέρχεται στα 21 εκατ.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι πρόκειται για κάτι σαν "πυραμίδα", δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραχθεί (υπολογίζεται ότι έχουν παραχθεί περίπου τα μισά bitocoin, καθώς υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό που μπορεί να παραχθεί συνολικά) (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ).

Με βάση αυτήν την ανάλυση, αυτοί που επωφελούνται περισσότερο είναι εκείνοι που μπήκαν στο "παιχνίδι" πρώτοι και "εξόρυξαν" τα πρώτα bitcoin, των οποίων η τιμή τώρα ανεβαίνει. Σε κάθε περίπτωση, η αξία του βασίζεται στο γεγονός ότι οι χρήστες μεταξύ τους αναγνωρίζουν την αξία του, διότι δεν υπάρχει μια οικονομική εξουσία (π.χ. Κεντρική Τράπεζα) από πίσω να το δέχεται ως αξία ανταλλαγής.

Η επιτυχία καταδικάζει το εγχείρημα σε αποτυχία;

Η εκτίναξη της τιμής του Bitcoin θα είναι ταφόπλακα του νομίσματος, προειδοποιούν αναλυτές. Και αυτό γιατί η συνεχής αύξηση της τιμής ενθαρρύνει τους κατόχους των νομισμάτων να τα κρατήσουν (με την προσδοκία ότι όσο περισσότερο περιμένουν, τόσο μεγαλύτερα κέρδη θα βγάλουν), αντί να τα ξοδέψουν.

Έτσι, όσο πιο πολύτιμο είναι το Bitcoin, τόσο περισσότερη λογιστική ισχύς απαιτείται για να “εξορυχτούν” νέα νομίσματα.

Από την άλλη πλευρά, όσο ανεβαίνει η αξία του τόσο μειώνεται η πιθανότητα να ξοδευτεί και, έτσι, να λειτουργήσει ως νόμισμα συναλλαγών.

Το γεγονός αυτό επισήμανε το MIT Review, τονίζοντας ότι το γεγονός ότι μετατρέπεται σε κερδοσκοπική φούσκα, το καταδικάζει να αποτύχει παρά τη μεγάλη καινοτομία που ενσωματώνει ως νόμισμα.

Αυτή η συσσώρευση των Bitcoins στα χέρια λίγων, οδηγεί σε “υπερ-αποπληθωρισμό” (δηλαδή το αντίθετο του “υπερπληθωρισμού” που έζησαν η Γερμανία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή η Ζιμπάμπουε πιο πρόσφατα, εξαιτίας της πληθώρας νομισμάτων) και ακυρώνει την ανταλλακτική αξία του νομίσματος.



newmoney

Keywords
Τυχαία Θέματα