50% - 75% αύξηση σωματιδίων στον αέρα της Θεσσαλονίκης

09:15 31/12/2013 - Πηγή: TNSite

Η αύξηση της χρήσης ξυλείας και βιομάζας για θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, οδήγησε στην υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα και στην πρόσθετη επιβάρυνση του με αιωρούμενα σωματίδια. Το μέγεθος αυτού του προβλήματος, όπως και οι επιπτώσεις του στην υγεία, συζητήθηκαν την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με στοιχεία του δήμου, τα αιωρούμενα σωματίδια έφτασαν τα 112 μικρογραμμάρια ανά κυβικό

μέτρο αέρα (με όριο τα 50), ενώ παρατηρήθηκε και αυξημένη συγκέντρωση υδρογονανθράκων, που σημαίνει ότι καίγονταν χαμηλής ποιότητας ξυλεία, μπάζα που περιείχαν μπογιά κλπ.

Σε μετρήσεις που διενήργησε το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ από τον Δεκέμβριο του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2013, διαπιστώθηκε πάνω από 50% αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων.

Από το απόγευμα και μετά, τις ώρες δηλαδή που ο κόσμος είναι στα σπίτια του η αύξηση φτάνει το 75%.

Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάθρακες, που θεωρούνται καρκινογόνοι αυξήθηκαν κατά 500%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 500.000 πρόωροι θάνατοι τον χρόνο οφείλονται στα ατμοσφαιρικά μικροσωματίδια.

Copyright © 2012 - 2013 News.gr

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του news.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

News

Keywords
Τυχαία Θέματα