Υπόθεση υπεξαίρεσης στη Δ.Ο.Υ. Άνδρου

Μια πρωτοφανής ιστορία συγκάλυψης η οποία έχει, όπως καταγγέλλεται, πολιτικές προεκτάσεις και εκθέτει την Οικονομική Επιθεώρηση του υπουργείου Οικονομικών αλλά και τον ίδιο τον υφυπουργό κ. Γιώργο Μαυραγάνη, διαδραματίζεται στη Δ.Ο.Υ. Άνδρου...

Η υπόθεση αφορά υπεξαίρεση ύψους 285.000 ευρώ την οποία έχει διαπράξει –καθ’ ομολογία της- η ταμίας της τοπικής εφορίας που στο παρελθόν έχει διατελέσει και προϊσταμένη της συγκεκριμένης Δ.Ο.Υ.

Το παράδοξο όμως της υπόθεσης είναι ότι εδώ και 40, περίπου, ημέρες οι πειθαρχικές αλλά και οι ποινικές διαδικασίες
παραμένουν, κατά περίεργο τρόπο, τελματωμένες παρά το γεγονός ότι το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε ενώπιον επιθεωρήτριας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία βρέθηκε στο νησί για να πραγματοποιήσει τους προβλεπόμενους ελέγχους.

Από τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης που βρίσκεται στη διάθεση της zougla.gr προκύπτει το συμπέρασμα ότι τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών συγχωνεύει ή καταργεί Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες στο βωμό της περικοπής των κρατικών δαπανών, ένα μείζονος σημασίας θέμα όπως η υπεξαίρεση 285.000 ευρώ από τα δημόσια ταμεία παραμένει «ξεχασμένο» στα συρτάρια του, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί πειθαρχικός έλεγχος.

Το χειρότερο; Τα χρήματα δεν έχουν επιστρέψει μέχρι σήμερα στην εφορία ενώ η εν λόγω ταμίας φέρεται να προσπαθεί να εκποιήσει ακίνητη περιουσία προκειμένου να επιστρέψει ένα μέρος του ποσού που υπεξαίρεσε.

Στελέχη της φορολογικής διοίκησης αναφέρουν στη zougla.gr ότι από την εξέλιξη του συγκεκριμένου σκανδάλου προκύπτει πως η συνένωση ή συγχώνευση των Δ.Ο.Υ. για λόγους οικονομίας είναι τελείως προσχηματικός λόγος. «Αν πραγματικά ήθελαν να εξοικονομήσουν χρήματα, τότε θα ξεκινούσαν από αυτές τις υποθέσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Είναι ενδεικτικό ότι στη Δ.Ο.Υ. Άνδρου είχε να πραγματοποιηθεί Οικονομική Επιθεώρηση εδώ και δύο χρόνια.

Ας ξετυλίξουμε όμως το ρεπορτάζ…

Η υπεξαίρεση

Το κουβάρι της δυσώδους υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Δεκέμβριο του 2012, όταν στην Δ.Ο.Υ. Άνδρου πραγματοποιήθηκε οικονομικός έλεγχος από επιθεωρήτρια του ΥΠ.ΟΙΚ..

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, η ταμίας ανερυθρίαστα παραδέχτηκε ότι υπεξαίρεσε 285.000 ευρώ. Μάλιστα φέρεται να επικαλέστηκε οικονομικά προβλήματα, επισημαίνοντας ότι είχε χρέη απέναντι σε πιστωτικά ιδρύματα από δάνεια τα οποία δεν μπορούσε να αποπληρώσει.

Η συγκεκριμένη παραδοχή άφησε άφωνους τους συναδέλφους της στην εφορία, καθώς στο παρελθόν η υπάλληλος είχε διατελέσει και προϊσταμένη της υπηρεσίας, χωρίς όμως να δώσει το παραμικρό δικαίωμα.

Η ταμίας μάλιστα δεσμεύτηκε και παρακάλεσε τους συναδέλφους της να τη βοηθήσουν, εντός 48 ωρών, να μαζέψει το υπεξαιρεμένο ποσό προκειμένου να μην έρθει αντιμέτωπη με τις κυρώσεις που προβλέπονται από το πειθαρχικό αλλά και ποινικό κώδικα. Να κάνει χρήση του «ακαταδίωκτου» που ισχύσει σε περίπτωση που επιστραφεί το υπεξαιρεμένο ποσό.

Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη καθώς, όπως καταγγέλλεται, η ταμίας εξαφανίσθηκε και έκτοτε δεν έδωσε σημεία ζωής παρά μόνον πριν από λίγες ημέρες, οπότε και επέστρεψε στην υπηρεσία ζητώντας από τους εμβρόντητους συναδέλφους της να της χορηγήσουν φορολογική ενημερότητα!

Γνωρίζουν αλλά σιωπούν

Πλήθος ερωτηματικών εγείρει το γεγονός ότι, παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει για το θέμα της υπεξαίρεσης, η υπόθεση μοιάζει να έχει παγώσει καθώς δεν έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές.

«Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια ώστε η υπόθεση να διαλευκανθεί και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες, κάτι το οποίο είναι ιδιαιτέρως ύποπτο», επισημαίνουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης.

Η zougla.gr επικοινώνησε με την Oικονομική επιθεωρήτρια που διεξήγαγε τον έλεγχο, με την τελευταία όμως να αρνείται να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση, αρκούμενη να πει ότι έπραξε το καθήκον της.

Zougla.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα