ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΥΠΕΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ…

ΜΟΝΟ ΣΤΟ DIMOTIKOSAFARI
Υπόμνημα με το οποίο εξηγούν τους λόγους που δεν μπορεί να γίνει το σκουπιδοεργοστάσιο της 'ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ' στην περιοχή Καλλιρρόη κατέθεσαν οι δικηγόροι του δήμου Οιχαλίας και της επιτροπής κατοίκων στον Πρωθυπουργό, Υπουργό Παραβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθώς και στην Γ.Γραμματέα Ν.Γιαννακοπούλου..

Μαζί με το συγκεκριμένο υπόμνημα κατέθεσαν και την περιβαλλοντική μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών σύμφωνα με πληροφορίες μας από άνθρωπος μας μέσα
από το υπουργείο.

Με το Υπόμνημά τους ζητούν την άμεση παρέμβασή τους με σκοπό την απόρριψη από την Ε.Υ.ΠΕ του σκέλους της ανωτέρω Μ.Π.Ε. κατά το μέρος που προκρίνει την επιλεγείσα από την εταιρεία θέση «Καλλιρρόη» (Όνι) καθώς το έργο της ΜΕΑ-ΧΥΤΥ, πρωτίστως, δεν μπορεί να υλοποιηθεί στη συγκεκριμένη θέση για λόγους γεωλο­γικούς, υδρογεωλογικούς και γεωτεχνικούςκαθώς, και λόγω ασυμβατότητας με τη χωροταξία, τις χρήσεις γης, το πολιτιστικό και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Ειδικότερα, οι λόγοι για τους οποίους η προταθείσα θέση Καλλιρρόη (Όνι) πρέπει να απορριφθεί είναι οι πιο κάτω.
Η περιοχή «Όνι», όσο και η ευρύτερη περιοχή του Δήμου, χαρακτηρίζεται από ένα σύστημα πετρωμάτων, αποτελούμενο από εναλλαγές πλακωδών ασβεστόλιθων.
Το όλο σύστημα είναι έντονα τεκτονισμένο, κατακερματισμένο, κατά θέσεις εξαλλοιωμένο, και πολύ υδροπερατό. Το ως άνω σύστημα, μαζί με τους υποκείμενους πλακώδεις ασβε­στόλιθους του Άνω Κρητιδικού φιλοξενεί έναν ενιαίο, πολύ αποδοτικό, υδροφόρο ορίζοντα (υδροφόρο σύστημα Μελιγαλά) που καταλαμβάνει τόσο τη λοφώδη, όπου βρίσκεται και η εξεταζόμενη χωματερή ΧΥΤΥ, όσο και την πεδινή περιοχή.
Ο υδρο­φόρος αυτός είναι απόλυτα κρίσιμος τόσο για την επιβίωση της τοπικής κοινωνίας, όσο και για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή, ακόμα και πέρα από τα διοικητικά όρια του Δήμου Οιχαλίας.

Στον υδροφόρο αυτό έχει ανορυχθεί πυκνό δίκτυο υδρογεωτρήσεων, υδρευτικών και αρδευτικών μεγάλης απόδοσης, συχνά άνω των 60-80 κ.μ./ώρα. Μια τέτοια γεώτρηση έχει γίνει και στο οικόπεδο που προτείνεται να χωροθετηθεί το έργο. Σημειώνεται ότι κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα έχει τη δική του γεώτρηση ύδρευσης.
Η γεώτρηση ύδρευσης του Δ.Δ. Μελιγαλά (Βαθειά Χούνη) αποδίδει 160 κ.μ./ώρα. Ο ως άνω υδροφόρος τροφοδοτεί με νερό μεγάλο αριθμό υδρορευμάτων που διασχίζουν τη πεδινή περιοχή και τα οποία χρησιμοποιούνται για άρδευση και στηρίζουν την οικολογική ισορροπία και το μικροκλίμα στη περιοχή. Όλες οι γεωτρήσεις βρίσκονται στο ίδιο υδροφόρο σύστημα, υπάρχει ενιαία στάθμη ηρεμίας, αλληλοεπηρεάζονται (όταν διανοίγονται νέες γεωτρήσεις, σε κάποιες προϋπάρχουσες το νερό θολώνει) ενώ αλληλεπιδρούν και με πηγές που τροφοδοτούνται από τον ίδιο υδροφόρο.
Το πιο πάνω δίκτυο υδρογεωτρήσεων επηρεάζεται και από την οποιαδήποτε σεισμική δραστη­ριότητα, (μετά από σεισμικές δονήσεις, το νερό από κάποιες γεωτρήσεις θολώνει και αναδύεται και κάποια χαρακτηριστική οσμή, ή κάποιες άλλες γεωτρήσεις στειρεύουν προσωρινά) λόγω της ύπαρξης των ρηγμάτων. Η πιο πάνω υδροφορία οφείλεται κυρίως στην επικράτηση των πλακωδών ασβεστολίθων. Πρόκειται, κατά συνέπεια, για υδροφόρο που έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός «καρστικού υδρο­φόρου», δηλαδή μεγάλη ρυπαντική τρωτότητα, ασήμαντη ικανότητα αυτοκα­θαρισμού, μεγάλες ταχύτητες ροής του υπόγειου νερού. Η οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση μεταδίδεται ακαριαία σε όλο το σύστημα («Υδροφόρος Μελιγαλά»).
Η ζωτική σημασία, του «Υδροφόρου Μελιγαλά» για την επιβίωση των κατοίκων του Δήμου Οιχαλίας σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα υποβαθμισμένα γεωτεχνικά και υδρογεωλογικά, από πλευράς ρυπαντικής επιδεκτικότητας και αυτοκαθαρισμού χαρακτηριστικά καθιστούν αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη για χωροθέτηση του έργου, στη θέση «Όνι», όπου το πάχος της ακόρεστης ζώνης είναι ασήμαντο (περίπου 10 μέτρα) και τα γεωλογικά-υδραυλικά χαρακτηριστικά της, ευνοούν την ταχεία μεταβίβαση των πιθανών ρύπων προερχόμενων από τον Χ.Υ.Τ.Υ. (στράγγισμα) του έργου προς τον υποκείμενο ζωτικής σημασίας υδρο­φόρο. (Βλ. σχετικά την Τεχνική Έκθεση του Γεωλόγου M.Sc. Πολ. Μηχανικού Μελετητή Χρ. Καπόπουλου - και των συμβούλων Γ. Καλλέργη, ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών και Αν. Αντωνάκου δρ. – υδρογεωλόγου).

Β. Απαγορευτικές αποστάσεις από οικίες και οικισμούς – Αντίθεση προς το υπό έγκριση Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) Δήμου Μελιγαλά και την Οικονομία της Περιοχής

Ο προταθείς χώρος γειτνιάζει άμεσα (πεντακόσια μέτρα περίπου) με τον οικισμό της Καλλιρρόης, ενώ σύμφωνα με το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής είναι δυνατή, επιτρεπτή και νόμιμη η δόμηση σχεδόν μέχρι το χώρο η Μ.Ε.Α. – Χ.Υ.Τ.Υ., λόγος για τον οποίο άλλωστε υφίστανται ήδη οικίες σε απόσταση περίπου τριακοσίων μέτρων από αυτόν. Προφανώς οι προδιαγραφές υλοποίησης τέτοιων έργων απαιτούν την χωροθέτησή τους σε ικανή απόσταση από κατοικημένες περιοχές.
Επιπροσθέτως, η επιλογή της θέσης έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις προβλέψεις του υπό έγκριση Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. του Καποδιστριακού Δήμου Μελιγαλά, που καθορίζει την περιοχή ως περιοχή μεικτών χρήσεων – οικοανάπτυξης, χρήση προφανώς ασύμβατη με τη χωροθέτηση οχλούσας δραστηριότητας όπως η Μ.Ε.Α. – Χ.Υ.Τ.Υ. (σχετική η υπ’ αριθ. 132/ 2010 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μελιγαλά).

Κυρία Γενικέ,θεωρούμε απαραίτητο να επισημάνουμε με έμφαση και ένταση ότι η χωροθέτηση της Μ.Ε.Α. – Χ.Υ.Τ.Υ. στην περιοχή μας θα έχει τρομακτικές και ανεπανόρθωτες συνέπειες στην οικονομία της αλλά και γενικότερα στην οικονομία της Μεσσηνίας, δεδομένου ότι η εργοστασιακή μονάδα και ο Χ.Υ.Τ.Υ. προτείνεται να κατασκευασθούν εντός και πλησίον αγροτικών εκτάσεων ελαιοκαλλιέργειας, δηλαδή εντός εκτάσεων που παράγουν ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), όπως είναι το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας. Το γεγονός αυτό θα δυσφημήσει καίρια στο εξωτερικό το νευραλγικό αυτό εξαγώγιμο προϊόν της περιοχής μας και ευρύτερα της Μεσσηνίας.
Γ. Ασυμβατότητα λόγω της αρχαιολογικής κληρονομιάς της περιοχής

Η περιοχή στην οποία προτείνεται το επίμαχο έργο περικλείεται από μεγάλο αριθμό κηρυγμένων αρχαιολογικών μνημείων και ειδικότερα το Κάστρο του Μιλά (ΦΕΚ Β 885/1989), την αρχαία ακρόπολη Μάλθης-Δωρίου (ΦΕΚ Β’ 55/1991), του υψώματος Ματσίκι (ΦΕΚ Β’ 18/1991), του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Γλιάτας (ΦΕΚ Β’ 873/1993) και των εισέτι ακήρυχτων αρχαιολογικών χώρων Πολίχνης και Ψαρίου και του ναού Αγ. Αθανασίου Καλλιρρόης κ.α.. Η χωροθέτηση του επίμαχου έργου δεν μπορεί να προτείνεται σε θέση που ακυρώνει de facto την ανάδειξη όλων των ανωτέρω σημαντικών μνημείων και χώρων υποαβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Κύριε Γενικέ,
για όλα αυτά θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε έντονα για την κατάφωρα μερο­λη­πτική και εν τέλει αντιδημοκρατική στάση της πολιτείας έναντι του Δήμου μας, δεδομένου ότι καταργεί κάθε έννοια χωρικής και αναλογικής ισότητας να μας προτείνει – θεωρώντας προφανώς τον Δήμο Οιχαλίας ως τον «αδύναμο κρίκο» στο πεδίο των ΟΤΑ της Μεσσηνίας – ως τον χώρο της 2ης Διαχει­ριστικής Ενότητας όπου προτείνεται να γίνουν τόσο η συγκεκριμένη Μ.Ε.Α – Χ.Υ.Τ.Υ. όσο και η προσωρινή διαχείριση των απορ­ριμ­μάτων στη θέση «Παλιοροβούνι», η οποία επίσης βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων μας.

Αυτό αποδεικνύεται, μεταξύ των άλλων, για παράδειγμα από το γεγονός ότι τέθηκε αυθαίρετα στη Διακήρυξη του διενεργηθέντος διαγωνισμού το κριτήριο της απόστασης της περιοχής χωροθέτησης του έργου Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων – Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Μ.Ε.Α.-Χ.Υ.Τ.Υ.) το ανώτερο 50 χλμ από την πρωτεύουσα της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας (Δ.Ε.) (Καλαμάτα). Αποτέλεσμα της παντελώς αναιτιολόγητης, αυθαίρετης και παράνομης από περιβαλλοντικής σκοπιάς αυτής πρόβλεψης είναι να εξαιρείται το 50% περίπου της έκτασης της 2ης Δ.Ε. ως περιοχή πιθανά επιλέξιμων εναλλακτικών περιοχών χωροθέτησης της Μ.Ε.Α.-Χ.Υ.Τ.Υ. της 2ης Δ.Ε. και ειδικότερα εξαιρούνται το σύνολο των Δήμων Τριφυλλίας και Γορτυνίας, το 2/3 περίπου της έκτασης του Δήμου Δυτικής Μάνης, άνω του 50% της έκτασης του Δήμου Πύλου Νέστορος και το 1/3 περίπου του Δήμου Οιχαλίας με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών που είναι δυνάμει επιλέξιμες αν δεν υπήρχε το κριτήριο αυτό να τίθενται αυτόματα εκτός αξιολόγησης (βλ. σχετικά επισυναπτόμενη αίτηση ακυρώσεως κατατεθείσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας).

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε κε Γενικέ την άμεση παρέμβασή σας με σκοπό την απόρριψη από την Ε.Υ.ΠΕ του σκέλους της ανωτέρω Μ.Π.Ε. κατά το μέρος που προκρίνει την επιλεγείσα από την εταιρεία θέση «Καλλιρρόη» (Όνι) καθώς το έργο της Μ.Ε.Α. - Χ.ΥΤΥ, πρωτίστως, δεν μπορεί να υλοποιηθεί στη συγκεκριμένη θέση για λόγους γεωλο­γικούς, υδρογεωλογικούς και γεωτεχνικούς καθώς, και λόγω ασυμβα­τότητας προς την χωροταξία, τις χρήσεις γης, το πολιτιστικό και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Επίσης ζητούμε την παρέμβασή σας για να αποκατασταθεί η μείζων και κραυγαλέα χωρική αδικία - και εν τέλει παρανομία - που σχεδιάζεται να συντελεστεί σε βάρος του Δήμου μας και των συμφερόντων των συμπολιτών μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα