ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ 28 ΑΚΙΝΗΤΑ

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των ακινήτων, με στόχο την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, αλλά και την ουσιαστική έναρξη του προγράμματος, ώστε να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας προς τους πιστωτές που προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις αποκρατικοποιήσεις....
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνάντηση που είχε χθες με τη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, κατέληξε σε σειρά ενεργειών ώστε να ξεμπλοκάρει η σχετική διαδικασία
και παράλληλα να σταλεί ένα μήνυμα προς τους ενδιαφερομένους ότι το επίσημο κράτος δεν θα φέρει προσκόμματα στην άσκηση της επενδυτικής τους δραστηριότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις ήταν οι βασικές αποφάσεις που ελήφθησαν στη χθεσινή συνάντηση. Η πρώτη έχει να κάνει με την αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ των 28 ακινήτων του Δημοσίου με τη μέθοδο του sales and lease back.
Δέσμευση
Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι άμεσα θα υπάρξουν όλες εκείνες οι παρεμβάσεις, κυρίως νομοθετικού χαρακτήρα, ώστε να καταστεί εφικτή η έναρξη της σχετικής διαδικασίας. Το δεύτερο και ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι αποφασίστηκε να αποσυρθούν από το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης τα άρθρα 13 και 14, τα οποία στην πράξη θα λειτουργούσαν ανασταλτικά στη λειτουργία του Ταμείου, αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων.
Το τελευταίο αφορά την απόφαση που ελήφθη ώστε να υπάρξει σχεδιασμός για την αξιοποίηση κτιρίων που έχει στην κατοχή του το ελληνικό δημόσιο και σήμερα δεν χρησιμοποιούνται, όπως για παράδειγμα, πρώην πρεσβείες ή προξενεία και πρώην κατοικίες πρεσβευτών ή προξένων. Ο Γ. Στουρνάρας είναι γνωστό, έχει εκπονήσει και σχετικές μελέτες, πως θεωρεί ότι μέσα από την αξιοποίηση των ακινήτων η χώρα μπορεί να έχει σημαντική αύξηση εσόδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα θετικά της χθεσινής συνάντησης είναι και το γεγονός ότι η διοίκηση του Ταμείου και ο υπουργός κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση και έχουν κοινές αντιλήψεις για τα περισσότερα ζητήματα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωσε στελέχους του Ταμείου ότι «ο υπουργός είναι άνθρωπος που αντιλαμβάνεται άριστα το αντικείμενο και το κυριότερο... λύνει προβλήματα και τα δικά μας χέρια».

Παράκτια ζώνη
Ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα στο οποίο δόθηκε λύση, πριν πάρει διαστάσεις, ήταν το ποιος έχει την αρμοδιότητα για την αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης από το Φάληρο έως το Σούνιο. Η αρμοδιότητα αυτή με βάση το καταστατικό ανήκει στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Με νομοσχέδιο που ετοίμαζε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, προβλεπόταν η δημιουργία εταιρείας με την επωνυμία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», η οποία θα είχε τη διαχείριση για την εν γένει αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων αυτών. Μεταξύ αυτών βέβαια είναι και το Ελληνικό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Ελληνικό, θορυβήθηκαν διότι διαπίστωσαν ότι με άλλους όρους εκδήλωσαν ενδιαφέρον και με άλλους θα πορευτούν.
Ταυτόχρονα αν αυτό συνέβαινε τότε η
Keywords
Τυχαία Θέματα