Βόμβα από μέλος του CDU: Ζητά επαναληπτικές εκλογές

Τα σενάρια για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στην Γερμανία δίνουν και παίρνουν τα τελευταία 24ωρα με τον Τύπο της χώρας να προβλέπει τους υπουργούς που θα απαρτίζουν έναν «κοκκινόμαυρο συνασπισμό» (Σοσιαλδημοκρατών- Χριστιανοδημοκρατών.)....

Την ίδια ώρα, έσκασε σαν βόμβα στη χώρα η δήλωση του Κριστιάν Χίρτε, μέλος του CDU, ότι θα πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές αφού δεν θα μπορέσουν να τα βρουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Η δήλωση
αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την δημοσίευση σχετικού άρθρου από το περιοδικό «Stern».

Τα ανταλλάγματα προκειμένου να συγκατοικήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες με τους Χριστιανοδημοκράτες θα δοθούν κάτω από το τραπέζι, επισημαίνουν γερμανικές εφημερίδες υπογραμμίζοντας ότι η Μέρκελ δεν θα πρέπει να παρατείνει τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Από την πλευρά του, πάντως, ο γερμανικός Τύπος εκτιμά ότι οι συνομιλίες μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες.
Το περιοδικό «Focus» παραθέτει στην ιστοσελίδα του το κυβερνητικό σχήμα που θα μπορούσε να προκύψει από μία συγκατοίκηση SPD- CDU. Σταθερή... αξία παραμένει ο ισχυρός άντρας της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανανεώνοντας την θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών. O ίδιος πριν μερικές μέρες, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα παραμείνει στο πόστο του, είχε πει ότι είναι νωρίς ακόμη για προβλέψεις.
Σε περίπτωση, πάντως, που αποχωρήσει από το υπουργείο, το Reuters αποκαλύπτει μία «πάλη εξουσίας» για το καυτό χαρτοφυλάκιο αναφέροντας τέσσερα ονόματα από το SPD που διεκδικούν, έστω και κρυφά, την ηλεκτρική καρέκλα του Σόιμπλε. Γκάμπριελ, Στάινμαγερ, Στάινμπρουκ και Ασμουσεν προσπαθούν να τα βρουν μεταξύ τους για το ποιος θα αναλάβει το υπουργείο, κατά τις διεργασίες στο κόμμα.
Η νυν υπουργός Εργασίας, Ούρσουλα φον Μάγερ - και διάδοχος της Μέρκελ, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύτο που είχε κάνει στο παρελθόν μία άσεμνη χειρονομία παρόμοια με αυτή του Πέερ Στάιμπρουκ, παραμένει, σύμφωνα με το «Focus», στη θέση της. Πρόκειται για εξέχουσα πολιτική φυσιογνωμία στη Γερμανία, η οποία μάλιστα πριν την είσοδο της Κριστίνα Σρέντερ στην Bundestag, είχε ψηφιστεί ως η πιο σέξι πολιτικός του γερμανικού κοινοβουλίου.
Η μονίμως χαμογελαστή Γιοχάνα Βάνκα, αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Ερευνας, ενώ η 36χρονη Κριστίνα Σρέντε που έχει αναλάβει το υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων, αναμένεται να παραδώσει τα ηνία.
Από το στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, πρώτος και καλύτερος ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο αρχηγός του κόμματος, φλερτάρει με το υπουργείο Εξωτερικών, που αναγκάζεται να αφήσει με πικρία ο Γκίντο Βεστερβέλε μετά το ολέθριο αποτέλεσμα του κόμματός του, των Ελεύθερων Δημοκρατών, στις εκλογές που το άφησε εκτός κοινοβουλίου. Ο Γκάμπριελ, σύμφωνα με το «Focus», θα μπορούσε να διεκδικήσει και το αξίωμα του αντικαγκελάριου , το υπουργείο Εργασίας και το Οικονομικών.
Από την πλευρά του, ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος επανεξελέγη χτες στην κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, θα ήταν ο καταλληλότερος για το υπουργείο Εξωτερικών.
Η όμορφη Μανουέλα Σβέσιγκ θα ήταν κατάλληλη για το υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων ενώ η Αντρεα Νάλες, η «Πίπη Φακιδομύτη» της Bundestag, όπως την είχαν αποκαλέσει οι Γερμανοί όταν άρχισαν να απαγγέλει το τραγούδι της κοκκινομάλλας παιδικής ηρωίδας από το βήμα του κοινοβουλίου, θα μπορούσε να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας ή Υγείας.
Μετά την παραίτηση της ηγετικής ομάδας των Πρασίνων, των Φιλελεύθερων και των Πειρατών, η πολιτική σκηνή της Γερμανίας περνάει κρίση έστω κι αν αυτή προέρχεται από τα μικρά κόμματα, υπογραμμίζουν γερμανικά δημοσίευματα. Στο σημείο αυτό έρχεται η Αριστερά «Die Linke» να τείνει χείρα φιλίας στη Μέρκελ. Δια στόματος του αρχηγού του κόμματος, Γκρέγκορι Γκύζι, η Αριστερά θα μπορούσε να ενταχθεί και αυτή σχηματίζοντας έναν «κοκκινο-κοκκινό-μαυρο» συνασπισμό (Σοσιαλδημοκράτες, Αριστερά, Χριστιανοδημοκράτες), ωστόσο, από το στρατόπεδο της Μέρκελ, η δήλωση Γκύζι μπήκε από το ένα αυτί και βγήκε από το άλλο
Keywords
Τυχαία Θέματα